Hlavní obsah

Lipůvka udělí in memoriam čestné občanství někdejšímu biskupovi Skoupému

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Obec Lipůvka na Blanensku udělí čestné občanství in memoriam brněnskému biskupovi z let 1946 až 1972 Karlu Skoupému. Jeho působení ovlivnil nástup komunismu, nemohl tak svobodně vykonávat svůj úřad.

Článek

Biskup Karel Skoupý se narodil v roce 1886 právě v Lipůvce, která mu čestné občanství udělí 11. září při oslavách 650. výročí založení obce.

Listinu převezme současný brněnský biskup Vojtěch Cikrle. V neděli 12. září v 10:00 následuje v kostele svaté Cecilie v Lipůvce děkovná mše.

Skoupý vystudoval v Brně. Po ročním kaplanském působení v Dyjákovicích na Znojemsku se stal prefektem a regentem chlapeckého semináře a později regentem a superiorem kněžského semináře. Po nástupu na biskupský stolec se mu ještě podařilo dokončit novostavbu biskupského gymnázia a konviktu v Barvičově ulici v Brně, pak přišel únorový komunistický puč.

V letech 1950 až 1953 byl Skoupý internovaný v biskupské rezidenci, poté musel deset let žít mimo diecézi a dalších pět nuceně pobýval v charitním domově. Řízení diecéze se mohl znovu ujmout až v roce 1968, o čtyři roky později zemřel. Biskupský stolec po jeho smrti zůstal dalších 18 let neobsazený.

Reklama

Související témata:

Doporučované