Hlavní obsah

Litomyšl chce příští rok zahájit stavbu nadchodu nad průtahem městem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Litomyšl chce příští rok zahájit stavbu nadchodu nad frekventovaným průtahem městem. Město uspělo s žádostí o dotaci, ze Státního fondu dopravní infrastruktury může získat z odhadovaných nákladů 43 milionů korun až 32 milionů.

Článek

Nadchod umožní překonat silnici i imobilním lidem. „Půjde o další moderní stavbu, důležité ale je, že v tubusu může jezdit výtah. Pro starší občany, když jdou na polikliniku nebo něco vyřídit na úřad. Bavíme se o tom,že výtah by asi nebyl v provozu 24 hodin denně, ale do 21:00 a od 6:00,“ uvedl starosta Daniel Brýdl (Generace 89).

Moderní betonová stavba s prosklenými stěnami počítá i s vybudováním osvětlení a malé vyhlídky, odkud budou moci kolemjdoucí z výšky pozorovat historické jádro Litomyšle. Podobu nové, subtilnější konstrukce schválili památkáři. Nahradí současný nadchod, který vznikl v roce 1977. Je ve špatném stavu a jeho rekonstrukce by stála několik desítek milionů korun.

Výstavba zkomplikuje dostupnost části města z centra za silnici I/35 pro pěší. Nynější nadchod bude nutné zbourat a nový začne fungovat až za deset měsíců. Lidé budou muset využívat nadchod u Smetanova domu nebo podchod u prodejny Albert. Také na průtahu městem se zřejmě kvůli stavbě omezí počet jízdních pruhů.

Reklama

Doporučované