Hlavní obsah

Lobbista Janoušek neuspěl. Soud jeho kauzu neotevře

Foto: ČTK/Krumphanzl Michal, ČTK

Roman Janoušek byl v roce 2014 odsouzen za úmyslné ublížení na zdraví.

Reklama

aktualizováno •

Pražský Městský soud měl o žádosti rozhodnout už v březnu. Jednání ale bylo odročeno, když jeden z přísedících musel do karantény kvůli šíření nemoci covid-19, uvedl soudce Tomáš Kubovec.

Článek

Pražský Městský soud zamítl žádost Romana Janouška o obnovení trestního řízení. Podnikatele odsouzeného na čtyři a půl roku za těžké ublížení na zdraví se předtím zastal Ústavní soud.

Janouškův advokát Lukáš Trojan opíral požadavek na obnovu trestního řízení o tvrzení, že vnímání jeho klienta mohla v době incidentu ovlivnit závislost na alkoholu a hematom na mozku. Soudce Tomáš Kubovec ale uvedl, že neshledal žádné nové skutečnosti, které by ho vedly k obnovení procesu.

Janouškův právník proti rozhodnutí Městského soudu podal na místě stížnost, a věcí se tak bude zabývat stížnostní soud. „Jsem přesvědčený, že by se tento i stížnostní soud měl řídit rozhodnutím Ústavního soudu,“ řekl Janouškův právník.

Pražský Městský soud žádosti nevyhověl už v roce 2016. Ústavní soud (ÚS) mu ale loni nařídil, aby se lépe vypořádal s mužovými argumenty. S názorem příslušného senátu ÚS nicméně před několika týdny vyjádřila nesouhlas většina ústavních soudců, kteří ve stanovisku pléna napsali, že hypotézy nebo zjevně sporné důkazy nelze považovat za nové skutečnosti vyžadující revizi procesu.

Janoušek je nyní i přes pravomocný rozsudek na svobodě. Krajský soud v Brně mu letos v dubnu o rok prodloužil přerušení výkonu trestu ze zdravotních důvodů. Ze stejných důvodu žádal lobbista o prominutí zbytku trestu.

Před osmi lety Janoušek ve svém Porsche Cayenne zezadu naboural do jiného auta a ujel od nehody. Řidička nabouraného Volva ale Janouškovo auto doběhla a na světelné křižovatce se před něj postavila. Podnikatel do ženy opakovaně najel, nakonec ji autem srazil a odjel. Policie zanedlouho Janouška dopadla a naměřila mu přes dvě promile alkoholu. Žena skončila se zraněními v nemocnici.

Žalobkyně chtěla případ hodnotit jako pokus o vraždu s trestem deseti let vězení. Nakonec si od soudu Janoušek odnesl trest odnětí svobody na čtyři a půl roku za těžké ublížení na zdraví. V průběhu trestního řízení vyplatil zraněné ženě odškodné a k mírnějšímu trestu mu pomohl i soudní znalec Jiří Doleček, který za zkreslení dopravního posudku později dostal osmnáctiměsíční podmínku.

Zdravotní problémy

Vlivný lobbista v roce 2014 nastoupil do brněnského vězení, ze kterého ale po roce a čtvrt odešel na svobodu. Od března 2016 má totiž trest přerušený ze zdravotních důvodů.

Na začátku roku 2013 Janoušek podstoupil operaci hlavy, kterou podle něj vyžadovalo rok staré zranění z plavby na jachtě. Janoušek se už během soudu hájil zdravotními komplikacemi, které podle něj ovlivnily schopnost řízení auta.

Ze zdravotních důvodů potom Janoušek dvakrát neúspěšně žádal soud o prominutí zbytku trestu. Poukazoval přitom na posudek olomoucké fakultní nemocnice, podle kterého u něj po operaci hlavy přetrvává riziko těžkého poranění mozku. Zamítavé rozhodnutí pokaždé potvrdil i Vrchní soud v Praze, a to mimo jiné s tím, že Vězeňská služba je schopná zajistit nevyléčitelně nemocnému Janouškovi adekvátní zdravotní péči.

Pražský vrchní soud nechal loni podnikatele sledovat. Policie zjistila, že se Janoušek mimo jiné nechal pravidelně vozit do pražských Žlutých lázní nebo že bez doprovodu jezdil v okolí Prahy na kole.

Reklama

Související témata:

Doporučované