Hlavní obsah

Janoušek má opět na rok přerušen trest, ač loni jeho sledování vzbudilo pochyby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Roman Janoušek se do vězení zatím nevrátí.

Reklama

Krajský soud v Brně přerušil Romanu Janouškovi výkon trestu do dubna 2021.

Článek

O další jeden rok se prodlouží doba, kdy se pražský podnikatel Roman Janoušek nebude muset vrátit zpět do vězení.

Rozhodl tak Krajský soud v Brně, jak uvedla Česká televize. Důvodem odkladu jsou opět zdravotní důvody, kvůli nimž soud Janouškovi trest opakovaně přerušil už dříve.

Že takový verdikt soud vydal, potvrdila mluvčí soudu Klára Belkovová. Nemohla však komentovat detaily, protože dokument nebyl podle ní zatím ještě doručen všem účastníkům řízení.

Nový verdikt padl několik dní poté, co se Janouškovým případem a lékařskými zprávami zabývali lékaři Vězeňské služby. Ti prověřovali, zda by se o něho dokázali ve vězení dostatečně postarat.

Janoušek byl před necelými šesti lety odsouzen ke 4,5 roku vězení za dopravní nehodu, při které vážně zranil ženu. Za mřížemi si zatím odseděl jen čtvrtinu z tohoto trestu. A na svobodě je přes čtyři roky.

V květnu by měl navíc pražský městský soud řešit, zda Janouškovi zbytek trestu právě kvůli zdravotnímu stavu nepromine.

Loni ale pražský vrchní soud nechal ve své době mocného muže na české politické scéně sledovat. Chtěl zjistil, zda jsou důvody podmíněného pobytu Janouška na svobodě důvodné. A výsledek sledování vzbudil v soudu podezření, že ne.

Policisté zaznamenali, že Janoušek pravidelně jezdil do pražských Žlutých lázní. Tam ho vozil jeho řidič.

V oblíbeném rekreačním místě hlavního města, kde například v roce 2010 slavila ODS za účasti některých vlivných podnikatelů volební vítězství, už však Janouška nikdo nedoprovázel.

Jeho projížďky na kole pak zaznamenala sledovací zpráva loňského 23. července. Po poledni se Janoušek nechal odvézt několik kilometrů za Prahu. Zde v okolí Votic se pak bez jakéhokoliv dohledu projížděl, a jak připomíná zpráva soudu, teploty dosahovaly na celém území České republiky ke třiceti stupňům, což znamenalo zatěžující počasí pro někoho, kdo ze zdravotních důvodů nemůže být ve výkonu trestu.

Reklama

Doporučované