Hlavní obsah

Zpráva ze sledování Janouška: Zakrýval si obličej a účelově měnil auta. Soud už řeší návrat do vězení

Detaily z policejního sledování Romana Janouška.Video: Radek Nohl, ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soud nasadil sledování na podnikatele Romana Janouška, který má kvůli zdravotnímu stavu přerušen výkon trestu vězení.

Článek

Pražský městský soud odeslal kolegům ke Krajskému soudu v Brně detaily o sledování podnikatele Roman Janouška, který byl před pěti lety odsouzen za dopravní nehodu.

Právě brněnská soudní instituce totiž před několika měsíci opětovně rozhodla, že Janouškovi přeruší výkon trestu ze zdravotních důvodů.

Jenže Janoušek poté požádal soudce, aby mu zbytek jeho trestu právě kvůli zdraví prominuli. Městský soud to odmítl. Tak Janouškovu stížnost řešil pražský vrchní soud.

A ten nechal jednoho z kdysi nejvlivnějších mužů Prahy a přítele exprimátora Pavla Béma sledovat, aby zjistil, zda jsou důvody podmíněného pobytu na svobodě důvodné. A výsledek sledování vzbudil v soudu podezření, že ne.

Lékaři z Fakultní nemocnice v Olomouci do posudků napsali, že je Janoušek nemocný a bez pomoci další osoby se nemůže pohybovat. Trpí podle nich záchvaty, a tak se také domnívají, že není pravděpodobné, že by si Janoušek svůj trest ještě někdy odpykal.

Sledování však ukázalo, že Janoušek je v přerušeném trestu společensky i sportovně aktivní. Navíc se nepohyboval v doprovodu nějaké další osoby.

Lhůta, kdy je podnikatel podmíněně na svobodě, má skončit napřesrok v dubnu. Za mřížemi si Janoušek zatím odseděl jen čtvrtinu ze svého 4,5letého trestu.

Seznam zjišťoval některé detaily, které sledování objevilo.

Policisté podle mluvčí Městského soudu v Praze Markéty Puci například zaznamenali, že Janoušek pravidelně jezdil do pražských Žlutých lázní. Tam ho vozil jeho řidič.

V oblíbeném rekreačním místě hlavního města, kde například v roce 2010 slavila ODS za účasti některých vlivných podnikatelů volební vítězství, už však Janouška nikdo nedoprovázel.

Ze zjištění sledujících policistů například plyne, že jeden den, bylo to 17. července, se Janoušek nechal odvést ze Žlutých lázní do Galerie Meridian v centru Prahy.

Jeho projížďky na kole pak zaznamenala sledovací zpráva 23. července. Po poledni se Janoušek nechal odvést několik kilometrů za Prahu. Zde v okolí Votic se pak bez jakéhokoliv dohledu projížděl, a jak připomíná zpráva soudu, teploty dosahovaly na celém území České republiky ke třiceti stupňům.

„Jak je dále patrné z protokolu o sledování, odsouzený se při vystupování na veřejnosti chová minimálně konspirativně, zakrývá si obličej a účelově mění vozidla,“ popsala dále zjištění zprávy mluvčí soudu Markéta Puci.

Janoušek měl být sledován od 8. července do konce srpna. Ale Vrchní soud už měl po měsíci dost informací na to, že příkaz ke sledování Janouška odvolal.

Ke zdravotnímu stavu Janouška se vedle lékařů vyjadřovala také Vězeňská služba. „Uvedli jsme, že dokážeme tomuto odsouzenému, který trpí epilepsií, zajistit odpovídající lékařkou péči,“ řekla mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

O tom, zda by se Janoušek musel znovu vrátit do vězení, by však případně rozhodoval Krajský soud v Brně. Ten mu právě výkon trestu přerušil.

Reklama

Doporučované