Hlavní obsah

Loď Aquarius 2 s uprchlíky míří do francouzské Marseille

Foto: Flickr.com/ Commander, U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet

Loď Aquarius změnila pod panamskou vlajkou jméno na Aquarius 2.

Reklama

Panama, pod jejíž vlajkou loď od srpna operuje loď Aquarius 2, odebrala plavidlu registraci. To znamená, že jakmile loď přistane, musí panamskou námořní vlajku stáhnout a bez vlajky nové nemůže znovu vyplout.

Článek

Loď Aquarius 2 neziskových organizací Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée míří s 58 migranty na palubě do francouzského přístavu v Marseille. Na tiskové konferenci to oznámil provozní ředitel SOS Méditerranée Frédéric Penard. Provozovatelé lodě požádali francouzské úřady, aby jí mimořádně udělily povolení k zakotvení a vylodění běženců, mezi nimiž je 17 žen a 18 nezletilých.

Aquarius 2 je poslední nevládní lodí, která se ve Středomoří podílí na pátracích a záchranných operacích. V neděli však vyšlo najevo, že Panama, pod jejíž vlajkou loď od srpna operuje, odebrala plavidlu registraci. To znamená, že jakmile loď přistane, musí panamskou námořní vlajku stáhnout a bez vlajky nové nemůže znovu vyplout, napsal zpravodajský server BBC.

MSF a SOS Méditerranée uvedly, že jsou tímto krokem šokovány. Panama podle organizací loď zbavila registrace pod „neskrývaným ekonomickým a politickým tlakem italské vlády“.

„Toto oznámení (zbavení registrace) odsuzuje stovky mužů, žen a dětí, kteří se zoufale snaží dosáhnout bezpečí, do vodnatého hrobu. Zasazuje vážnou ránu humanitární misi záchrany životů lodi Aquarius, posledního nevládního plavidla v centrálním Středomoří,“ uvedly organizace MSF a SOS Méditerranée.

S novou skupinou migrantů vyzvednutých ze dvou lodí, které se potýkaly s problémy, chce Aquarius 2 zakotvit v Marseille. Penard podle agentury AFP na tiskové konferenci v Paříži označil přistání v Marseille za jedinou možnost, jak docílit pokračování mise „poslední civilní lodě“ ve Středomoří. U jihofrancouzského města loď několik dní kotvila i před svou poslední operací.

„Jsme na cestě do Marseille. (…) Oficiálně žádáme francouzské úřady, aby z humanitárních důvodů ve Francii povolily vylodění osob, které jsou na palubě. Je to jediná možnost,“ řekl Penard.

Provozovatelé plavidla také apelovali na evropské vlády, „aby lodi Aquarius umožnily pokračovat v misi – ať panamským úřadům potvrdí, že hrozby italské vlády jsou nepodložené, anebo lodi okamžitě přidělí novou vlajku, pod níž by mohla plout“.

Panama odejmutí registrace odůvodnila tím, že loď „nerespektuje mezinárodní právní postupy“, které se týkají záchrany migrantů ve Středozemním moři. Provozovatelé lodě tuto argumentaci odmítli s tím, že posádka Aquarius 2 by naopak zákony porušovala, pokud by zachráněné lidi předávala libyjské pobřežní stráži.

„Zatímco Panama odebrala vlajku nevládní lodi ‚Aquarius 2‘, která se tak znovu stává ‚lodí duchů‘, libyjská pobřežní stráž zachránila a vrátila do Libye přes 200 migrantů,“ napsal na Facebooku italský ministr vnitra Matteo Salvini, šéf protiimigrační strany Liga. Právě on v rámci nové vlády prosadil tvrdou linii vůči migraci. Salvini v neděli také popřel, že Italové na Panamu tlačili. Na sociálních sítích napsal, že ani neví, jaká je telefonní předvolba Panamy.

Loď Aquarius ve Středozemním moři operuje od února 2016. Poté, co nový italský kabinet uzavřel přístavy lodím neziskových organizací, se Aquarius ocitl v centru diplomatických roztržek ohledně toho, kde migranty vylodit. Nejprve plul pod vlajkou Gibraltaru, který mu tuto možnost letos v srpnu odejmul. Pod panamskou vlajkou loď změnila jméno na Aquarius 2.

Reklama

Doporučované