Hlavní obsah

Loď Aquarius po třech dnech míří do přístavu, uprchlíky si rozdělí šest zemí

Aquarius bude moci po třech dnech vplout do přístavu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Šest evropských zemí si rozdělí 141 migrantů, které u libyjských břehů zachránila loď Aquarius. Loď s uprchlíky přístavy odmítaly 3 dny.

Článek

Několik zemí Evropské unie si mezi sebou rozdělí 141 migrantů z lodi Aquarius a další stovku běženců z jiných plavidel ve Středozemním moři. Napsal to deník El País, který se odvolává na zdroje ve španělské vládě. Aquarius bude moci zakotvit na Maltě, odkud migranti poputují do dalších zemí. Evropská komise (EK) uvedla, že půjde o Francii, Německo, Španělsko, Portugalsko a Lucembursko.

„Malta učiní ústupek a umožní té lodi vplout do svých přístavů, ačkoli není ze zákona povinna to udělat," oznámila maltská vláda. „Malta bude fungovat jako logistická základna a všech předpokládaných 141 migrantů na palubě bude rozděleno mezi Francii, Německo, Lucembursko, Portugalsko a Španělsko," citovala ze sdělení agentura Reuters.

Malta zároveň informovala, že k jejím břehům bylo v pondělí dopraveno dalších 114 běženců. Šedesát z nich má být přerozděleno mezi další státy EU. Podle zdrojů deníku El País se na rozdělení migrantů dohodla šestice zemí, přičemž z obou skupin má 60 lidí přijmout Španělsko. Portugalská vláda oznámila, že přijme dohromady 30 migrantů z lodi Aquarius a dalších plavidel, která se teď nacházejí u Malty.

Loď Aquarius, kterou provozují humanitární organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic (MSF), čeká na povolení k zakotvení od minulého pátku, kdy u libyjských břehů vzala na palubu 141 migrantů. Přibližně polovinu z nich tvoří osoby mladší 18 let. Své přístavy o víkendu této lodi uzavřely Itálie i Malta, stejně jako před dvěma měsíci, kdy plavidlo převáželo přes 600 afrických běženců. Tehdy po devíti dnech na otevřeném moři nakonec Aquarius přijalo Španělsko.

Řešení uprchlické krize

Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos uvedl, že Evropská unie potřebuje najít dlouhodobé řešení migrační otázky. „Nemůžeme se spoléhat na náhodné domluvy, potřebujeme udržitelná řešení. Nejde o zodpovědnost jednoho členského státu nebo malého počtu, ale Evropské unie jako celku," prohlásil Avramopulos.

Místo k zakotvení lodi Aquarius na Twitteru nabídl premiér Katalánska Quim Torra. Navrhl katalánské přístavy Palamós, Vilanova nebo Sant Carles de la Ràpita. „Katalánsko bude vždy místem, které přijímá," napsal Torra. Ve Francii se v podobném duchu vyjádřili ředitel přístavu Sète na jihu země a předseda korsického zákonodárného sboru Jean-Guy Talamoni.

Reklama

Doporučované