Hlavní obsah

Londýn pátrá po velrybě. Plejtvák malý se po záchraně ztratil v Temži

Foto: Profimedia.cz

Snímek z nedělní záchranné akce.

Reklama

V Temži na jihozápadě Londýna v neděli uvázla malá velryba. Záchranáři na jejím osvobození pracovali až do noci.

Článek

Zaseknuté velryby si v londýnské čtvrti Richmond všimli v neděli okolo sedmé hodiny večerní. „Byly to spíše pochyby a šok vidět velrybu tam, kde byste normálně viděli jen kachny a labutě,“ sdělil webu CNN David Korsaks, který byl jedním z přihlížejících celé události.

Tým záchranářů k tamnímu zdymadlu, kde se velryba nacházela, dorazil okolo deváté hodiny večer britského času. Ještě před nimi se o zvíře staral muž z Port of London Authority, který malou velrybu kropil vodou z hadice.

Zatímco tým pracoval na vysvobození zvířete, v místě se vytvořil menší dav diváků, jejichž videozáznamy s fotografiemi začaly kolovat po sociálních sítích. Podle médií byla zaseknutá velryba plejtvák malý a dosahoval délky tří až čtyř metrů. Tento druh se běžně vyskytuje ve vodách severního Atlantiku.

„Každý tady jen doufá, že ji dostanou ven. Nemohli jsme uvěřit svým očím, když jsme toho chudáka poprvé uviděli, ne každý den se v Richmondu stane něco takového,“ cituje list The Guardian dojmy Jakea Manketa z Richmondu, dvacetiletého diváka události.

Operace se zvířetem trvala asi čtyři hodiny, velrybu se však podařilo vyprostit. Podle webu BBC měla být následně zkontrolována veterinářem a v případě dobrého zdravotního stavu vypuštěna zpátky do přírody. Velryba se však během přesunu na bezpečnější místo uvolnila z pomocných zařízení a ztratila se v řece.

Později byla velryba spatřena u zdymadla na londýnském předměstí Teddington. Předpokládá se, že by mládě mohlo mít nějaké zranění. Podle zasahujících pracovníků z Royal National Lifeboat Institution navíc vykazovala „znepokojivé chování“. Pátrání po zvířeti tak pokračuje.

Reklama

Doporučované