Hlavní obsah

Londýnský starosta „lobbuje“ v Bruselu. Za Brity, co chtějí být členy EU

Foto: Profimedia.cz

Londýnský starosta Sadiq Khan s předsedou Evropského parlamentu Davidem Sassolim.

Reklama

Britové by měli mít možnost být součástí Evropské unie. Když tedy budou chtít. Londýnský starosta Sadiq Khan opět přišel s myšlenkou „přidruženého unijního členství“. To by Britům zajistilo možnost volného pohybu po členských zemích.

Článek

Podporu má Khan třeba v bývalém belgickém premiérovi Guyi Verhofstadtovi. Ten ostatně nápad přidruženého občanství sám poprvé nadnesl. A to v roce 2016, kdy byl koordinátorem brexitu v Evropském parlamentu.

Londýnský starosta uvedl, že taková nabídka by měla být jádrem nadcházejících jednání o budoucích vztazích EU a Británie. Přidružené občanství by Britům, zejména tedy Londýňanům, zajistilo možnost pobývat a pracovat v zemích Unie. A kromě přístupu ke zdravotní péči odpovídající členskému státu by mohli volit i v evropských volbách.

Khan podle britského deníku The Guardian v úterý zamířil do Bruselu, kde chtěl svůj plán probrat třeba s hlavním unijním vyjednavačem Michelem Barnierem a předsedou Evropského parlamentu Davidem Sassolim.

Khanův, respektive Verhofstadtův návrh má podle Guardianu jen malou šanci na úspěch – a z hlediska evropské legislativy je v tuto chvíli nezákonný. Vzhledem k tomu, že britská vláda zvažuje zakázat volný pohyb občanů zemí EU po Británii, se od členských států nedá čekat ochota něco měnit.

Frost: Chceme pravidla, která nám budou sedět

Do Bruselu přijel londýnský starosta lobbovat jen chvíli před začátkem staronového vyjednávání o budoucích, zejména obchodních vztazích Spojeného království a EU. Dohodu 2.0, jak se jí přezdívá, by měly obě strany dojednat do konce letošního roku.

Tedy do konce přechodného období, které podle původních plánů mělo trvat 21 měsíců. Po brexitu, jenž vyšel až napotřetí 31. ledna, zbyl pro vyjednávání pouze jedenáctiměsíční prostor.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní vyjednavač Spojeného království David Frost.

Vyjednávání odstartuje už v březnu. Unijní i britská strana si v posledních týdnech vymezovaly svůj prostor. Naposledy se k budoucímu fungování britsko-unijních vztahů vyjádřil hlavní vyjednavač za ostrovní stát David Frost.

„Musíme být schopní si vyjednat pravidla, která nám budou sedět,“ řekl Frost v projevu v Bruselu. Zároveň odmítl myšlenku, že by do budoucích obchodních sporů Británie a EU zasahoval Soudní dvůr Evropské unie. „Chceme jen to, co mají ostatní nezávislé státy,“ podotkl podle BBC Frost. Ten už dříve uvedl, že současné požadavky Unie jsou „směšné a nepřiměřené“.

Británie a EU se „rozcupují“

Hned po odchodu Británie z Unie političtí zástupci obou stran přitvrdili ve své rétorice. Ještě v lednu se mluvilo o „nejlepším přátelství“, s přesunem do přechodného období ale začalo jít do tuhého.

Kromě dvou hlavních zúčastněných se v pondělí v rozhovorech o nové obchodní dohodě vyjádřila i Francie. A to ne zrovna optimisticky. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian uvedl, že vyjednávání bude pro britského premiéra Borise Johnsona tvrdý boj.

„Myslím, že při řešení otázek obchodu a fungování budoucích vztahů, u kterých začneme, se rozcupujeme,“ uvedl Le Drian. „Ale to je součást vyjednávání, každý brání své vlastní zájmy,“ dodal.

Reklama

Doporučované