Hlavní obsah

Loučení kanonýra: David Lafata odehrál poslední zápas na Letné

Tisková konference Davida Lafaty.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sparťan David Lafata odehrál své poslední domácí utkání v ligové kariéře. Pocity z loučení s kariérou popsal na pozápasové konferenci po výhře nad Olomoucí.

Článek

Člen Klubu ligových kanonýrů a střelec neuvěřitelných 198 branek v české lize se loučí s fotbalovou kariérou. David Lafata odehrál svůj poslední zápas na pražské Letné, kde posledních šest sezón působil. Bývalý hráč Českých Budějovic, Austrie Vídeň nebo Jablonce se rozloučil se sparťanskými fanoušky v předposledním ligovém kole.

„Přiznám se, že nejradši bych skončil už teď a na Bohemku bych už ani nejel. Po těch emocích toho mám dost," popsal svoje pocity těsně po odehraném utkání šestinásobný nejlepší střelec první české ligy.

V posledním domácím utkání Lafata gól nevstřelil, Sparta přesto vyhrála nad Olomoucí 1:0. Spíše než to, že tentokrát vyšel gólově naprázdno, ale Lafatu trápí nepodařená sezóna celého klubu. „Samozřejmě bych byl raději, kdyby bylo víc titulů a méně gólů. Ale snažil jsem se v kariéře dělat všechno naplno, abych, až jednou skončím, nelitoval, že jsem něčeho mohl udělat víc," prohlásil Lafata na pozápasové konferenci.

Přestože nastoupil až od 60. minuty, dostal se do tří brankových příležitostí. „Počítal jsem s tím, že začnu na lavičce. Ale samozřejmě by bylo hezčí, kdybych mohl hrát od začátku," řekl Lafata. „Ale rozhodnutí trenéra respektuju. V noci jsem nespal, což se mi moc často nestává. Byl jsem toho plný a sám jsem nevěděl, jak to zvládnu. Moc jsem chtěl dát gól a mrzí mě to hlavně kvůli lidem, co přišli, že se to nepovedlo. Sparta pro mě byla vrchol kariéry a já jsem rád, že končím na vrcholu," dodal.

Historicky nejlepší kanonýr nejvyšší české ligy je také držitelem ocenění Fotbalista roku ČR 2014 a Zlatého míče ČR 2015, navíc získal dva české poháry a odehrál 41 zápasů za reprezentaci, ve kterých vsítil 9 branek. Ligový titul má ale David Lafata jediný. „Někdo jich má víc, někdo žádný, já jsem rád, že mám alespoň ten jeden. Sezonu 2013/2014, kdy jsme ho získali, stavím úplně nejvýš a budu na ní vzpomínat do konce života," řekl Lafata.

Reklama

Související témata:

Doporučované