Hlavní obsah

Lucembursko jako první v EU legalizuje pěstování konopí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

První evropský stát přistoupil k dekriminalizaci pěstování konopí v domácnostech pro rekreační účely.

Článek

Lucembursko jako první evropský stát povoluje pěstování až čtyř kytek konopí pro osobní účely na jednu domácnost. Obyvatelé státu starší 18 let budou moci pro vlastní účely pěstovat marihuanu na svých zahradách, balkonech nebo v bytech. Rozhodnutí dnes oznámila tamní vláda.

Povolené bude také obchodování se semínky bez omezení na míru psychoaktivní látky THC. Lucemburčané si je budou moci koupit v obchodě, přes internet nebo dovézt, informuje britský server The Guardian.

Dále nicméně platí zákaz konzumace marihuany a její převážení na veřejnosti a podobně i obchodování s ní nebo s produkty, které ji obsahují. Nulová tolerance dále bude platit pro řidiče vozidel a držení většího množství než třech gramů bude stále považováno za přečin.

Ministr spravedlnosti Sam Tamson uvedl, že změna pravidel ohledně možného pěstování doma je pouze „prvním krokem“. Novým usnesením se tamní vláda snaží o změnu regulace marihuany, která má její příznivce odradit od nelegálního trhu. Zajistit má mimo jiné i vyšší kvalitu produktu a zároveň zdroj příjmů, které mohou být investované „primárně do prevence, vzdělání a zdravotnictví v široké oblasti závislostí“.

Reklama

Doporučované