Hlavní obsah

Ludvík je ministrem zdravotnictví, ale má slib, že se může vrátit do Motola

 

Reklama

Do nepopulárního křesla ministra zdravotnictví se chce málokomu. Miloslav Ludvík ho přijal s tím, že se pak bude moci vrátit do čela nemocnice v Motole.

Článek

Stejně to před ním udělal i odvolaný Svatopluk Němeček. Šéf největší nemocnice v zemi Miloslav Ludvík kývl na funkci ministra zdravotnictví s podmínkou, že se po ministerském angažmá bude moci vrátit do ředitelského křesla.

Němeček se vrací do Fakultní nemocnice v Ostravě, Ludvík by za 11 měsíců měl opět řídit Fakultní nemocnici v Motole. Proto nikdo nebude místo něho jmenován novým ředitelem.

Situace se vyřeší tak, že současný provozně-technický náměstek Pavel Budinský (mimochodem letos 28. října vyznamenaný prezidentem Zemanem Medailí Za zásluhy) dostane k řízení Motola jen „dočasné pověření".

A Miloslav Ludvík, jenž je s rekordními 17 lety nejdéle sloužící ředitel velké fakultní nemocnice v Česku, bude „dočasně uvolněn" pro ministerskou funkci.

Jdu do toho čelem

Když se premiér a lídr ČSSD Bohuslav Sobotka rozhodl po prohraných říjnových krajských volbách vyměnit ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, oslovil mezi možnými nástupci jako prvního právě Ludvíka. Tomu se zpočátku na necelý rok do vlády nechtělo,  a tak premiér postupně přemlouval senátora a ředitele Masarykova onkologického ústavu Jana Žaloudíka a také šéfa Fakultní nemocnice v Plzni Václava Šimánka. Oba odmítli.

„Bylo by samozřejmě lepší si počkat v závětří. Ale teď je skutečně doba, kdy je ošklivo a musíte nastavit čelo a přijmout výzvu," prohlásil třiapadesátiletý Ludvík.

Pět fakultních ředitelů na ministerstvu

Nutno dodat, že Ludvíkova podmínka návratu do čela své nemocnice není vůbec výjimečná. Křeslo ministra zdravotnictví je opravdu dost nepopulární, vždyť v průměru v něm každý vydrží něco málo přes rok.

Ludvík bude už devatenáctým ministrem zdravotnictví samostatné České republiky a pátým, který přichází z postu ředitele fakultní nemocnice.

Stejně jako on přijala ministerské křeslo v letech 2009–2010 Dana Jurásková, poté se rychle vrátila do křesla ředitelky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

O končícím ministru Němečkovi už byla řeč. „Pro funkci ministra jsem byl z místa ředitele uvolněn a po jejím ukončení se proto vracím," popisuje Němeček.

Paradoxně nebude mít po návratu více očekávaného klidu, neboť v Ostravě se vrátí i k velkému problému. Policie totiž stále vyšetřuje kauzu s předraženým nákupem gama nože pro „Němečkovu" nemocnici.

Video: Premiér oznamuje změny ve vládě

Hezký slib, ale co Babiš?

Po návratu do čela nemocnice naopak netoužili někdejší ministři zdravotnictví Leoš Heger (FN Hradec Králové) a Zuzana Roithová (FN Královské Vinohrady). Oba totiž nakonec zůstali u politiky - Heger je dodnes poslancem za TOP 09 a Roithová místopředsedkyní KDU-ČSL.

V aktuálním případu Miloslava Ludvíka jde přitom spíše jen o příslib, protože rezervaci křesla ředitele v Motole mu dnes nemůže nikdo garantovat. Není totiž jasné, kdo po říjnových volbách 2017 bude ministrem zdravotnictví, který jako jediný má pravomoc šéfy fakultních nemocnic a velkých ústavů jmenovat a odvolávat. Pokud by například resort zdravotnictví připadl Babišovu hnutí ANO, nemá Ludvík coby člen sociální demokracie nic jisté. I když Miloslav Ludvík zdaleka není s Andrejem Babišem v tak ostrém sporu jako byl odvolaný ministr Svatopluk Němeček.

Reklama

Doporučované