Hlavní obsah

Luxusní dezerty. Kam se vydat, když rakvička se šlehačkou nestačí

Foto: Ippa Café, Seznam Zprávy

Dortíky z Ippa Café vypadají na první pohled jako skutečné ovoce.

Reklama

Pryč jsou doby, kdy vrcholem českého cukrářství byly rakvičky se šlehačkou či ovocné dorty ze Světozoru. Už několik let peče celé Česko s Josefem Maršálkem na televizní obrazovce a na cukrářském nebi záři mnoho zajímavých podniků.

Článek

Brňané mají své Cukrové nebe či Cupcakekárnu na Zelňáku, zaměřenou pouze a výhradně na prezentaci těchto dortových jednohubek. Jejich slávu odstartoval už v polovině devadesátek kultovní seriál Sex ve městě, který rozkošné dortíky z Magnolia Bakery na newyorské West Village vystřelil do celého světa.

Sázka na Francii

V Ostravě zase nedají dopustit na Ollies, síť cukráren s dvacetiletou tradicí, která po třech pobočkách otevřených v hornickém městě expandovala také do Prahy a Olomouce. Specialitou firmy jsou vedle oblíbených makronek slavné francouzské eclairky, tedy tyčinky z odpalovaného těsta, plněné krémem a zdobené řadou dobrot – oblíbená je hlavně kombinace pistácií a malin.

Na druhém konci republiky pod Krušnými horami slaví obrovské úspěchy skupina Lagarto, která otevřela své špičkové cukrárny v Chomutově, Mostě a Teplicích. Zdejším hitem je čokoládová či karamelová tartaletka, ale také nugátový a kokosový prstík.

V Praze je jedním z cukrářských lídrů Továrna ve Šporkovském paláci, v níž v roce 2017 zahájil svou vládu cukrář Lukáš Skála, který se vedle jiných zasloužil o rehabilitaci klasických českých dezertů přetavených do moderní podoby – jak chuťové, tak i vizuální. Bodují hlavně jeho originální kremrole, plněné jahodami, čokoládou či pistáciemi.

Futuristické dezerty

A konečně se dostáváme k největšímu cukrářskému překvapení, které můžete v současné době zažít a ochutnat. V butikových cukrárnách s názvem Ippa Café vládne cukrářka Barbora Ševěčková, která peče a vaří již od svých dvanácti let. Hlavním trumfem podniku jsou především futuristické dezerty, které jsou na první pohled téměř k nerozeznání od ovoce – vypadají jako skutečné mango, citron či hruška.

Hlavní kouzlo se ale skrývá uvnitř. Jakmile se člověk do dezertu zakousne, překvapí ho úžasná souhra sladkých i lehce nakyslých chutí, neboť se skládá z řady ingrediencí. Třeba mango má „slupku“ z čokolády, pod níž se skrývá mangový krém s mangovým bonbonkem v srdci dezertu. Citron má zase slupku z marcipánu, pod níž je našlehaná bílá čokoláda s citronovým freshem a úplně uprostřed je pak „bonbonek“ z čerstvého citronu a maracuji.

Jen těžko se to popisuje, je třeba ochutnat. Je to pohádka pro dospělé.

Reklama

Doporučované