Hlavní obsah
Online

Ve Sněmovně létaly kvůli auditu vulgarismy. Kalousek se vysmál Hamáčkovi

Přenos z jednání Poslanecké sněmovny.Video: PSP

 

Reklama

aktualizováno •

Poslanci diskutovali o auditu Evropské komise k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Bod krátce před 13 hodinou přerušili do doby, než tuto zprávu posoudí její kontrolní výbor. Dali mu na to čas do konce ledna příštího roku.

Článek

Opozice požadovala mimo jiné zveřejnění auditu. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) to odmítla. Uvedla, že audit je důvěrný, není konečný a že ČR k němu může vznést připomínky.

Předseda kontrolního výboru Roman Kubíček (ANO) s ohledem na to namítal, že úkol uložený Sněmovnou na návrh Pirátů nelze splnit. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury by ale výbor mohl dolní komoru seznámit alespoň s průběžnými zjištěními.

Dvouhodinovou debatu o auditu provázely především slovní přestřelky mezi představiteli opozice a hnutí ANO, jehož předseda Babiš se z jednání omluvil. „Nemám ani důvod se toho zúčastnit, protože zkrátka se mě to netýká,“ prohlásil.

Sněmovna by podle návrhů Pirátů a ODS měla kvůli auditu vyzvat vládu, aby přestala vyplácet dotace firmám v holdingu Agrofert. Měla by od něj také vymoci vrácení neoprávněně poskytnutých dotací a vyřešit střet zájmů, ve kterém Babiš podle dosud známých výsledků auditu je. ODS chce zřídit sněmovní komisi, která by kontrolovala vládu v tom, jak naloží se závěry auditů EK. Komise by měla podle předsedy ODS Petra Fialy zabránit pochybnostem o tom, že vláda a ministerstva řeší důsledky auditu „nikoli v souladu s osobními zájmy předsedy vlády a jeho firem, ale v souladu se zájmy českých občanů“.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na rozdíl od Dostálové má za to, že auditní zpráva by měla být zpřístupněna ve veřejném zájmu. Podpořila to i SPD. Podle dílčích závěrů, které pronikly na veřejnost, je Babiš podle Bartoše skutečně osobou, která ovládá Agrofert, a je ve střetu zájmů podle českého i evropského práva. Nastavení a fungování svěřenských fondů, do nichž premiér Agrofert převedl, je podle Bartoše „zcela účelové“.

Fiala také uvedl, že „impérium předsedy vlády“ by mělo vrátit neoprávněně čerpané dotace. „Předseda vlády může mlžit, může lhát, může si vymýšlet, ale faktem je, že firmy jeho impéria dostaly dotace,“ řekl předseda opoziční ODS.

EK už v jarní předběžné zprávě konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na skupinu Agrofert, kterou už dřív vložil do svěřenských fondů. Podle dostupných informací i závěrečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje. EK oznámila, že je audit konečný. Babiš střet zájmů opakovaně odmítl a tvrdí, že z pohledu ČR nynější audit konečný není.

  • Poslanci přerušili bod na příští rok

    Sněmovna si schválila přerušení bodu a podpořila Michálkův návrh. Debatu odložila do doby, než tuto zprávu posoudí její kontrolní výbor. Dala mu na to čas do konce ledna příštího roku.

  • Michálek chce s další rozpravou počkat do chvíle, až bude zveřejněn audit nebo zpráva Evropské komise

    Pirát Michálek chce mimořádný bod k auditu přerušit. Navrhuje pokračovat v úterý 17. 12. od 14:30. Pokud tato varianta neprojde, navrhuje případně termín po doložení zprávy Evropské komise o střetu zájmů. Nejpozději ale do 31. 1. 2020.

  • Co je špatně na lex Babiš?

    Faltýnek znovu rozebírá zákon lex Babiš. „Proč jste to neudělali lépe?“ ptá se poslanců. Stanjura z ODS reaguje, že je to chyba vlády. „Měli jste vládní většinu. Andrej Babiš mohl odejít a majitelem Agrofertu zůstat,“ říká.

  • Dostálová: Zeptáme se Evropské komise, jestli můžeme audit zveřejnit

    Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová opakuje, že zpráva auditu je podle Evropské komise důvěrná. Slíbila ale, že Komisi požádá, jestli je možné audit zveřejnit.

  • Svoboda z ODS připomněl svoji lékařskou profesi

    Lékař a poslanec ODS Bohuslav Svoboda používá v proslovu terminologii, která mu je blízká z profese. „Když zemře pacient před deseti lety, také to neřešíte nyní,“ kritizuje Faltýnkův projev. „Zabývejme se tím, co je aktuální nyní,“ dodal.

  • Bělobrádek: Používáte média, jen když se vám to hodí

    Mluví poslanec za KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Když se to hodí, používáte z veřejných zdrojů, co je napsáno. Když se to ale nehodí, tak mlčíte. A v tom je zakopaný pes,“ pokáral poslance.

  • Kalousek reaguje na Faltýnka: K žádné chybě nedošlo

    Kalousek reaguje na Faltýnkova slova. „Nepochyboval jsem, že prchalovská propaganda přijde s nějakou minulostí,“ začal. Kalousek uvedl, že existuje směrnice, která uvádí, jaké dotace se smějí odpustit, nebo ne. Kalousek dodal, že ve věci bylo podáno 27 trestních oznámení a následně se prokázalo, že ministerstvo nepochybilo.

  • Faltýnek: Stát v minulosti odpustil zneužité dotace za miliardu

    Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se ve svém projevu vrací do minulosti. Připomíná zprávu NKÚ z roku 2011, která poukázala na zneužité dotace za více než miliardu. Ministerstvo financí, které tehdy vedl Miroslav Kalousek, zprávu odmítlo s tím, že systém funguje správně. Faltýnek následně předčítá novinový článek, který se problému týká. „Když tu mluvíte o politické kultuře, pane Kalousku, tak se podívejte, jak to v minulosti fungovalo,“ uvedl Faltýnek.

  • Kalousek k vládě: Nemáte odvahu ani za Hamáček

    „Hádka o zveřejnění, nebo ne, není to nejpodstatnější. Důležitá je úloha kontrolní. Čekají nás stamilionové korekce a naším zájmem by mělo být škody minimalizovat. Ale to byste museli férově uznat, že tam ty problémy jsou. Ale vy nemáte odvahu ani za Hamáček,“ řekl Kalousek na plénu, a pošťouchl tak předsedu ČSSD Jana Hamáčka, který oznámil, že z vlády strana ani po posledním vývoji kauz kolem Andreje Babiše nechce odejít ani je aktivně řešit.

  • Pokud je to nutné, změňme kvůli auditu zákony

    Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že pokud je nutné kvůli závěrům auditu změnit zákony, měla by to Sněmovna udělat.

  • Michálek: Řešíme tu prů**r vlády za 250 milionů

    „My tady probíráme prů**r vlády za 250 milionů, a místo toho se tady zase zavádí kouřová clona,“ zahajuje svoji řeč Pirát Jakub Michálek. Ministryni Dostálovou kritizuje za „nezájem“, který znovu ukázala v rozhovoru pro média, kde zopakovala, že zprávu nečetla a nezajímá ji.

  • Bartoš reaguje na Fialu z SPD. Piráti zprávu nemají

    „Máme nějaké informace, každý, kdo sleduje média, si je může najít. Zprávu ale od Zdeňka Hřiba nemáme,“ odkazuje na pražského primátora, který na ranní tiskové konferenci oznámil, že Praha, přestože audit má jako jeden z účastníků řízení, jej nezveřejní. Alespoň ne teď. Nejprve chce tuto možnost probrat s kontrolory z Evropské komise.

  • SPD je pro zveřejnění zprávy, Bruselu ale nevěří

    Místopředseda SPD Radim Fiala se ujal slova. „Hnutí SPD je pro zveřejnění zprávy. Chceme úplné prošetření této věci. Pokud vznikne škoda, nesmí ji platit daňoví poplatníci,“ říká na plénu. Opakuje, že zprávu nečetl, a neví tedy její obsah. Následně se obrací na předsedu Pirátů Ivana Bartoše, že pokud zprávu má, ať ji poslancům SPD poskytne. Následně kritizuje činnost Evropské komise. „K této instituci nemáme důvěru,“ říká.

  • Stanjura: Lžete a jste hysteričtí, proto musí vzniknout komise

    „Reagujete naprosto hystericky a lživě. Proto navrhujeme, aby Poslanecká sněmovna založila kontrolní komisi,“ říká poslanec ODS Zbyněk Stanjura směrem k poslancům hnutí ANO.

  • Ignorujete naši politickou kulturu, hřmí Kalousek na ANO

    „Vy naprosto cynicky ignorujte politickou kulturu, která tady platila posledních dvacet let,“ kritizuje postoj hnutí ANO poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek.

  • Plzák: Bavíme se tu o něčem, co nikdo z nás neviděl

    „Audit z nás nikdo neviděl a my se tu o tom bavíme. My máme dohlížet na úředníky, když na ně nesmí dohlížet ani ministr?“ reaguje na ODS poslanec hnutí ANO Pavel Plzák. Zopakoval, že Evropská unie podle něj nemá vysvětlovat české právo, a je tak na státu, aby na kritiku reagoval.

  • Babiš by měl odejít z vlády, řekl Fiala

    Předseda ODS zopakoval, že Andrej Babiš by měl za současných okolností odejít z čela vlády. Vyzval také koaliční ČSSD a KSČM, která vládu tiše podporuje, aby nahrazení předsedy vlády zvážily a udělaly případné kroky.

  • Fiala chce založit komisi, která bude hlídat vládu při jednáních o auditu

    „První věc, ke které bychom měli vládu zavázat, je, aby se vláda zavázala, že důsledky auditu nebudou nést daňoví poplatníci,“ předestřel Fiala. Druhým bodem je, že vláda nemá ohledně auditu jednat s Evropskou komisí. „My proto navrhujeme založení komise Poslanecké sněmovny, která bude mít nad celým procesem kontrolu, a zabrání tak podezřením, která v celé věci mohou vznikat,“ dodal druhou část svého nápadu.

  • Fiala: Mám plán, jak donutit Babiše vrátit dotace

    „Nemůžeme připustit to, že občané země přispějí stovkami milionů korun na podnikání předsedy vlády. Já doufám, že se nám podaří dosáhnou toho, že Agrofert vrátí peníze,“ řekl na úvod svého projevu předseda ODS Petr Fiala, který uvedl, že má plán, jak k tomu předsedu vlády donutit.

  • Piráti chtějí, aby byl audit zveřejněn

    Ivan Bartoš za Piráty řekl, že by měl být audit zveřejněn. „Jde o veřejný zájem, a lidé by tak měli vědět, co v auditu je,“ uvedl Bartoš.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy