Hlavní obsah

Má bronz z Tokia, ale měl mít zlato. Kisý popsal podvody mezi paralympioniky

Hostem nového dílu pořadu Ušák byl paralympionik Aleš Kisý.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Věřil, že bude fotbalista, plány mu ale zhatil náhlý úraz, po kterém skončil na invalidním vozíku. Přesto se dokázal s nepřízní osudu poprat a později na paralympiádě v Tokiu získal bronz v hodu koulí. Hostem Ušáku byl Aleš Kisý.

Článek

Celý život sportujete. Věnujete se hlavně fotbalu, daří se vám v dorostenecké kategorii a při přechodu do mužské kategorie pošilháváte po prvním mužstvu Hradce Králové. Všechno vypadá skvěle a mává na vás skvělá budoucnost. Jenže si jeden letní den zajdete k bazénu, skočíte do vody – a najednou je z vás kvadruplegik. Přesně takový příběh prožil Aleš Kisý, dnes úspěšný paralympijský reprezentant, bronzový medailista z vrhu koulí z nedávné tokijské paralympiády.

Hlavní témata Ušáku s Alešem Kisým

02:15 - O trénování a době covidové

03:30 - O úspěších na paralympiádě

05:03 - O rozdílech mezi paralympioniky

09:41 - Vzpomínka na úraz a návrat ke sportu

11:33 - O vozíčkářském ragby a trénování

14:45 - Čím se živí a jaká je finanční situace paralympionika

16:43 - Jaké jsou problémy života na vozíku a co mu po úrazu pomohlo

20:44 - Jaké to bylo na paralympiádě v Tokiu

24:54 - Co se má změnit v paralympijském sportu v Česku

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Aleš říká, že mu trvalo zhruba dva roky, než se dal po úrazu dohromady a začal jakž takž fungovat. Nesmírně mu v tom pomohl sport, který ho naučil disciplíně a tomu, že když něco chcete, musíte pro to také něco udělat.

Zkoušel celou řadu sportovních odvětví, začal mimo jiné házet diskem, oštěpem a vrhat koulí, dnes se věnuje dvěma sportům, tedy oblíbenému vrhu koulí a také vozíčkářskému ragby, což je sport pro opravdu odolné jedince. O tom, že se do sportování na vozíku opravdu zakousl a navíc byl obdařen velkou porcí talentu, hovoří i ten fakt, že už pět let po zranění startoval na svých prvních paralympijských hrách.

V současnosti už není jen hráčem, ale také trenérem ragby, s kamarády poměrně nedávno poskládali nový tým, který zatím sbírá zkušenosti. Už v zaměstnání Aleš dokázal vést lidi, to se mu jako trenérovi hodí. Stejně jako to, že je poněkud klidnější než zamlada, kdy se podle vlastních slov dostával do častých slovních půtek s rozhodčími.

V nejnovějším díle Ušáku mluvil Aleš Kisý i o velkém problému paralympijského sportu. Což je snaha získávat medaile nečestným způsobem, kdy se jednotliví sportovci snaží dostat do jim nepříslušící zdravotní kategorie. Logicky mají ti s menším tělesným postižením daleko jednodušší cestu k úspěchu. A také k celospolečenskému uznání a dalším poctám, včetně ekonomického zajištění.

Kromě sportovní kariéry se Aleš musí věnovat i práci, protože jinak by těžko vyžil. Sice dostává příspěvek od paralympijského výboru, ten ale může použít jen na výdaje přímo související se sportovním výkonem. A nájem, leasing či poplatky za energie se nějak zaplatit musí. Rád by se profesionalizoval, ale k tomu zatím nejsou v ČR vytvořené podmínky. Ovšem v Ušáku 190 se toho probralo daleko více…

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované