Hlavní obsah

Mádlův glosář: Limberský a spol. v Římě pro smích, i díky uprchlíkům ze Sparty však zazářili mladíci

Foto: Profimedia.cz

Plzeňský brankář Matěj Kozáčik a potomek někdejšího šampiona Justin Kluivert v utkání Ligy mistrů, v němž Viktoria prohrála s AS Řím.

Reklama

Vrbův tým třicátníků dostal v Lize mistrů od AS Řím na pamětnou. Vydělal ale peníze, které mohou pomoci jeho následovníkům.

Článek

Svou roli outsidera fotbalisté Viktorie Plzeň ve svém druhém vystoupení v tomto ročníku Ligy mistrů na hřišti AS Řím nijak zvlášť nezpochybnili. Prohráli 0:5, byli po všech stránkách horší než soupeř a skóre mohlo být i hrozivější.

Výsledkem 0:5 dorovnala Viktoria svůj klubový rekord v kolonce „největší evropský debakl“. Stejným poměrem prohrála před pěti lety na Bayernu Mnichov.

Nabízí se otázka: Může český šampion čelit gigantům úspěšněji, konkurenceschopněji? Odpověď zní: Bezpochyby. Ale asi někdy jindy a spíš nějaký jiný český šampion. Protože od plzeňského spolku třicátníků, těžících ještě na domácích kolbištích tak nějak z podstaty a slávy minulosti, už lze asi nějaké velké evropské překvapení očekávat leda stěží.

A to i s vědomím skutečnosti, že vstup do soutěže proti CSKA Moskva se týmu trenéra Pavla Vrby nedávno vydařil. Tedy lépe řečeno: vstup do vstupu, to když v poločase vedla Plzeň 2:0. Řadou absencí oslabený soupeř pak upravil rozestavení, přidal na tempu i důrazu a stačil zápas dovést do remízy 2:2.

Doma ve Štruncových sadech snad ještě Plzeň něco zvládnout může, venku už je to ale pro ni těžké i na Slavii (0:4) a v Jablonci (0:3), natož v Římě.

Jak se dá v takovém utkání uspět? Soupeř musí mít špatný den, který vyplyne i z toho, že vás podcení. Vy musíte předvést výkon na hranici svých možností, podtržený pracovitostí, silou, dynamikou a nějaký překvapivým řešením, ať už taktickým, kombinačním nebo individuálním.

Soupeřovy šance musíte přečkat bez úhony a sami své vlastní využít na tisíc procent.

K tomu je zapotřebí přežít bez gólové úhony úvod zápasu. A hlavně – mít v srdci skutečnou víru v možný úspěch, ne jen tu povinnou a prázdnou, diktovanou do novinářských bloků. Ta se nepočítá.

Když si tak uděláme menší inventuru, jestli Plzni v Římě něco z výše popsaných položek fungovalo, zjistíme, že nic. Proto prohrála 0:5.

David Limberský si o sobě po CSKA jistě s blažeností v oku přečetl pár titulků o tom, jaký je to pořád fotbalista. V Římě ale jako by ještě v myšlenkách parkoval někde před stadionem, když už se dávno hrálo. Nezvládl hned v úvodu včas taktický přesun, který si vyžadovalo sklapnutí ofsajdové pasti. Soupeř šel do vedení a Plzeň už se vezla.

Tahala za kratší konec, přesto pár náznaků protiakcí končilo přílišnou porcí zbytečných ztrát míčů. A když se Krmenčík či Řezník dostali k situacím, z nichž se dalo i skórovat, míč dokonale umístit nedokázali. A tak už potom Viktoria jenom inkasovala.

Jak se ukázalo v Moskvě, ani superfavorit někdy nemusí mít svůj den, v případě Realu své dny. Protože po prohře 0:3 v Seville a bezbrankové remíze v městském derby s Atlétikem přišla tentokrát prohra 0:1 na CSKA. Což samozřejmě hodně ubralo z plzeňských šancí na alespoň 3. místo ve skupině značící ještě postup do jarní části Evropské ligy.

Jak vidno, prohrát může vždycky každý s každým, ale jaksi je pro to potřeba i něco udělat. A to mnohem víc, než kolik toho předvedla Plzeň v Římě.

Tedy její A-tým. Protože plzeňská „devatenáctka“ zazářila v Římě v utkání Youth League, když z nepříznivého skóre 1:3 dokázala otočit na konečných 4:3, a připsat tak Viktorii historicky první vítězství v této soutěži. Příznivce Sparty bude možná zajímat, že v plzeňské sestavě nescházeli Šimon Gabriel a Pavel Hezoučký. Ti v létě přišli z pražského klubu zdarma, protože se jim tam nikdo, konkrétně ředitel klubu Adam Kotalík, neobtěžoval nabídnout novou smlouvu.

O rok mladší sparťanský talent Adam Hložek si v úterý zahrál za Ščasného A-tým v Mol Cupu v Polné, „uprchlíci“ triumfovali v plzeňských dresech v Římě. Ale to jen tak na okraj.

Apropos, když už jsme u mladých, dovolte ještě jednu vsuvku: Týmu Manchester United U-19 jistil v úterý v duelu s Valencií záda český gólman Matěj Kovář, odchovanec Slovácka. A nejspíš chytal dobře, rudí ďáblíci vyhráli zápas Youth League 4:0.

Takhle mu klub v květnu gratuloval k osmnáctinám:

Co si budeme povídat, pro každý český klub – a z hlediska její užší špičky pak pro Viktorii Plzeň  obzvlášť – je na Lize mistrů mimořádně významným lákadlem prémie za „pouhou“ účast.  Ta činí 15,25 milionu eur, ke kterým už přibylo i 0,9 milionu eur za remízu s CSKA, a celkem tedy Viktoria vydělala už 16,15 milionu eur, v přepočtu 416 milionů korun.

To jsou peníze, za které si lze koupit budoucnost. Tedy nikoli ve formě luxusních vil, sportovních vozů a úplatků pro rozhodčí. Peněz investovaných do infrastruktury pro mladé talentované hráče totiž nebude nikdy dost.

Uvidíme, co Viktorii Plzeň doroste z její současné U-19, která nečekaně vyhrála v Římě.

Reklama

Související témata:

Doporučované