Hlavní obsah

Maduro propaguje „zázračné kapky“ proti covidu-19. Vědci nadšení nesdílejí

Foto: EPA-EFE, Profimedia.cz

Venezuelský prezident Nicolás Maduro při představení léčiva Carvativir.

Reklama

Venezuelský prezident Nicolás Maduro propaguje „zázračný“ lék, který má úspěšně léčit pacienty nakažené covidem-19. Jenže Madurova vláda dosud nepředložila jediný důkaz o účinnosti léčiva. Také vědci jsou ohledně léku skeptičtí.

Článek

Neutralizuje koronavirus, navíc bez vedlejších účinků. Venezuelský prezident Nicolás Maduro ve svém televizním vystoupení nešetřil chválou na „zázračný“ lék, který už mají zdravotníci a vědci ve Venezuele testovat devět měsíců. Podle lékařů a odborníků je ale na slova o „zázraku“ ještě brzy a je potřeba další testování.

„Deset kapek pod jazyk každé čtyři hodiny a zázrak je hotový,“ cituje Madurovo nedělní vystoupení německá Deutsche Welle (DW). „Je to silný antivirový přípravek, velmi silný, který neutralizuje koronavirus,“ měl také pronést prezident. Tekutinu Maduro označuje za „zázračné kapky Josého Gregoria Hernándeze“, což byl venezuelský lékař z 19. století, kterého loňský rok blahořečila římskokatolická církev. Složení léčivých kapek ale Maduro v projevu neuvedl.

Léčivo, nazývané také jako Carvativir, chce venezuelská hlava státu brzy distribuovat na celostátní úrovni a následně také do zahraničí. „Látka prošla devítiměsíčním obdobím zkoumání, experimentování a klinické aplikace. Byla podána nemocným, velmi nemocným osobám, lidem, kteří byli intubováni, a oni se zotavili,“ cituje DW Madura. Jenže venezuelská vláda ani úřady dosud nezveřejnily jakékoli výsledky nebo vědecké studie, které by úspěšnost léku dokazovaly.

Jak venezuelští, tak zahraniční vědci nadále zůstávají ohledně Carvativiru skeptičtí. Zatím se vyjádřila pouze venezuelská Národní akademie medicíny, podle které má léčivo „terapeutický potenciál v léčbě covidu-19“. „Přesto je rozumné počkat na další výsledky studie této látky, než bude možné ji považovat za lék proti covidu-19,“ stojí v prohlášení akademie.

Chléb a hry

Tvrdá kritika pak zaznívá právě ze strany zahraničních vědců. „Žádost o registraci Carvativiru jako léčiva covidu-19 není založena na žádných klinických datech, je to pouze snaha Madura zasáhnout tím sociální sítě a nabídnout lidem chléb a hry,“ uvedl na Twitteru odborník na infekční nemoci z nemocnice Brigham and Women's Hospital v Bostonu Francisco Marty. „Je to stejné jako u lidí, kteří se vám snaží prodat kouzelné fazole k řešení nějakého složitého problému,“ řekl agentuře AP profesor medicíny z univerzity v Minnesotě David Boulware. „Bylo by skvělé, kdyby to fungovalo, stále jsme ale neviděli žádná data,“ dodal Boulware.

Nejde o první podobné Madurovo vystoupení k tématu léčby koronaviru. Minulý rok v říjnu venezuelský prezident oznámil, že venezuelští vědci objevili molekulu, která výrazně omezuje replikační kapacitu viru. To bylo ale také naposledy, kdy Maduro tento objev zmínil. Následně také doporučoval obyvatelům své země pít speciální bylinkový čaj, který je měl chránit nejen před nákazou covidem-19.

Maduro nebyl jediným světovým politikem, který si kvůli svým radám ohledně léčby koronaviru vysloužil kritiku. Za neúčinnou, a možná dokonce nebezpečnou označili američtí lékaři léčbu antimalariky, kterou doporučoval bývalý americký prezident Donald Trump a jeho brazilský protějšek Jair Bolsonaro. Ministryně zdravotnictví Srí Lanky Pavitra Vannijáráččiová jako prevenci před nákazou koronavirem pila a propagovala „kouzelný bylinkový elixír“, který jí měl vyrobit místní šaman. Sama se ale následně covidem-19 nakazila. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko pak jako léčbu doporučoval pití vodky, návštěvy sauny a hraní ledního hokeje.

Venezuelu pandemie nezasáhla v takové míře jako ostatní jihoamerické státy, podle odborníků mohly zemi pomoci sankce namířené proti Madurově vládě, které výrazně omezují cestování. Venezuela je od října zapojená do testování ruské vakcíny Sputnik V, smlouvu o nákupu vakcíny obě země podepsaly v prosinci. Start očkování ale Madurova vláda plánuje až na letošní duben.

Reklama

Doporučované