Hlavní obsah

Český pavilon na Expo 2025 v Ósace postaví Japonci z českého dřeva a skla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Vizualizace českého pavilonu na Expu 2025 v japonské Ósace.Video: Kancelář generálního komisaře, Česká centra

 

Reklama

Světová výstava se příští rok vrátí po 55 letech do japonské Ósaky. Česká výprava bude zemi reprezentovat odkazem na sklářskou tradici.

Článek

Generální komisař české účasti na Expo 2025 Ondřej Soška podepsal smlouvu s dodavatelem stavby. Český pavilon v podobě skleněné spirály studia Apropos Architects postaví japonská stavební společností Daisue – organizátorům se nepodařilo najít českou firmu, která by splňovala požadovanou japonskou stavební licenci. Vybíralo se z šesti uchazečů, vítězná firma Daisue splnila požadavek na spolupráci s českými dodavateli. „Do Japonska plánujeme dovézt české dřevo a sklo,“ vysvětlil komisař Soška.

Český pavilon bude v japonské Ósace stát na křižovatce pobřežní promenády a hlavního bulváru. K prohlédnutí je však už nyní ve virtuální realitě v sídle společnosti Virtuplex v Praze v Horních Počernicích, která má především sloužit k náboru partnerů.

„Možnost procházet pavilon s 3D brýlemi, vidět jej v měřítku 1:1, odchytávat nejrůznější nedostatky ještě před tím, než začneme stavět, a zároveň ukazovat velice reálný model našim zasmluvněným i potenciálním partnerům, je nedocenitelná,“ uvedl Soška.

Na stavbu má japonská firma pouze rok. „Uvědomujeme si, že termín je šibeniční, ale je to otázka národní prestiže. Pracujeme ve dne v noci tady v Česku i Japonsku, abychom to stihli. Se všemi subdodavateli máme prověřené dodací termíny, takže pokud se nestane nějaký opravdu katastrofický scénář, tak to všechno stihneme,“ řekl Soška.

Výstava se bude konat od dubna do října 2025 na umělém ostrově Yumeshima v Ósackém zálivu. Jejím hlavním tématem je „vytváření budoucí společnosti pro naše životy“.

Reklama

Doporučované