Hlavní obsah

Glamping v Jeseníkách a Orlických horách: Mezi kozami i pěchotními sruby

Foto: Jurta Kojovec, Seznam Zprávy

Zvenčí obyčejná jurta, uvnitř pohodlné vybavení.

Reklama

Moderní trend kempování v přírodě s luxusem podobným hotelu se už rozšířil po celém českém území. Také v horských oblastech na severním pomezí Čech a Moravy lze narazit na pobyty v designové chatce, domku na stromě či v jurtě.

Článek

Wellness Glamping

Foto: Wellness Glamping, Seznam Zprávy

Pro tuto chatku v Orlických horách je charakteristický nadstandardní wellness.

Moderní chatka, jaké se říká tiny house, je umístěná uprostřed přírody Orlických hor. Není velká, překvapí však luxusním vybavením. Jak napovídá název Wellness Glamping, k dispozici je zde finská sauna a vytápěný venkovní koupací sud.

Dále jsou uvnitř krbová kamna, plně vybavená přepychová koupelna a postel pro dva. Pro každý pobyt bývá připraveno šumivé víno s gurmánským občerstvením a snídaně.

  • Místo: Orlické hory, přesné umístění se zájemci dozví až před příjezdem
  • Typ a počet lidí: tiny house (chatka), pro dva dospělé, případně i se dvěma dětmi
  • Cena za noc: od 4900 Kč

Jesenický Neposed

Foto: Jesenický Neposed, Seznam Zprávy

Ani vysoký posed, ani klasická chatka, to je Neposed.

Na půl cesty mezi obydleným posedem a chatkou, to je Neposed. Vyzvednutý je na nohách, aby vylepšil výhled a pocit soukromí, ale nijak závratně vysoko. Najít ho lze na pomezí civilizace a přírody u starého prázdného stavení v Sudetech.

Kolem se rozkládá zahrada s jezírkem, na níž lze najít i stylovou kuchyňku, sprchový box s teplou vodou, gril či lehátka s hamakou. Originální je zdejší splachovací toaleta v kadibudce.

  • Místo: Ludvíkov, Jeseníky
  • Typ a počet lidí: posed, pro dva až pět lidí
  • Cena za noc: od 2200 Kč

Jurta Kojovec

Foto: Jurta Kojovec, Seznam Zprávy

V okolí Jurty Kojovec najdete pasouscí se ovce a kozy.

Kolem se pasou ovce a kozy, ovčí vlna posloužila také jako tepelná izolace. Jurta Kojovec je vkusně zařízená včetně kuchyňské linky, chladničky a všeho potřebného k vaření a grilování. Pro chladnější období jsou připravená kamínka a dřevo.

Součástí je i moderní koupelna s teplou vodou a chemický záchod. Okolí jurty dokresluje okrasná a bylinková zahrádka, večerní posezení si lze zpestřit nabídkou moravských vín.

  • Místo: Dlouhá Třebová, Orlickoústecko
  • Typ a počet lidí: jurta, pro čtyři, případně rodina dva dospělí a až tři děti
  • Cena za noc: od 1500 Kč

Maringotka Schovanka

Foto: Maringotka Schovanka, Seznam Zprávy

Chatka velikosti maringotky má i vlastní dřevěnou terasu.

Název tohoto glampingového útočiště může trochu mást, protože Maringotka Schovanka nestojí na kolech, ale na pevné zemi. Nachází se v blízkosti turistické trasy do Velké kotliny, asi 50 metrů od horské hospůdky Ostřižka.

Ideální je pro dva až tři lidi, ale vejdou se i čtyři. K dispozici je terasa s ohništěm, uvnitř lze kromě postele najít kuchyňku, sprchový kout a romantická kamínka.

  • Místo: Karlov pod Pradědem, Jeseníky
  • Typ a počet lidí: chatka, jeden až čtyři lidi
  • Cena za noc: od 1500 Kč

Treehouses Sněžník

Foto: Treehouses Sněžník, Seznam Zprávy

Treehouse dobře ukrytý mezi stromy doplňují další prvky

Na Dolní Moravě, přímo v bojové linii pěchotních srubů budovaných na obranu republiky před nacistickým Německem, stojí dobře vybavený domek mezi stromy s názvem Treehouses Sněžník. Přímo v něm si lze kromě spaní užít kuchyňku s bohatým mini barem a teplo z kamínek na dřevo.

Na terase toto vybavení doplňují lehátka, cedrová vířivka, finská sauna a venkovní lesní sprcha s teplou vodou. Na blízké louce je místo pro posezení u ohně a grilování. V chladničce je jídlo na grilování, snídaně se doručuje v košíku.

  • Místo: Dolní Morava, Králický Sněžník
  • Typ a počet lidí: treehouse, pro čtyři lidi
  • Cena za noc: od 5000 Kč

Glamping Jeseníky – Kontejner Praděd

Foto: Tiny Glamp, Seznam Zprávy

Bývalý dopravní kontejner je upravený k nepoznání

Jen pár kilometrů od nejvyšší hory Jeseníků stojí Kontejner Praděd, původně dopravní lodní kontejner přestavbou uzpůsobený k útulnému bydlení, navíc s důrazem na energetickou soběstačnost.

Jeho předností je krásný výhled rovnou z postele, který zajišťuje velké okno. Vybavení zahrnuje tekoucí vodu včetně sprchového koutu, toaletu a díky elektroinstalaci také chladničku, elektrické osvětlení a zásuvky.

  • Místo: Rudná pod Pradědem, Jeseníky
  • Typ a počet lidí: kontejner, pro dva lidi
  • Cena za noc: od 2350 Kč

Reklama

Doporučované