Hlavní obsah

Fenomén kulinárních nočních trhů dobývá Evropu. Kde jsou ty nejlepší?

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

Varšavský noční trh trvá skutečně až do hluboké noci.

Reklama

14. 7. 12:25

Noční trhy fungují hlavně v Číně, Vietnamu a Thajsku, dále pak v Kambodži, Malajsii či v Singapuru. V poslední době se ale tento koncept stěhuje také do Evropy. Seznam Zprávy je navštívily v Berlíně, Basileji a Varšavě.

Článek

Návštěvníci jihovýchodní Asie noční trhy milují. Na jednom místě se tísní desítky stánků, v nichž se po celý večer něco smaží, vaří i peče, obvykle v malých porcích, takže místo talíře jednoho jídla můžete ochutnat klidně tucet různých specialit.

V Evropě, kde se koncept nočních trhů v současnosti začal šířit, bývají kvůli odlišnému klimatu většinou pod střechou, nejčastěji na místech zrušených tržnic. Seznam Zprávy si vybraly tři zajímavé „night markety“ z Berlína, Basileje a Varšavy.

Jak chutná Jeruzalém

Ve staré tržnici ve švýcarské Basileji, jen pár metrů od hlavního nádraží, funguje parádní projekt zasvěcený street food kuchyni s názvem Markthalle. Uvnitř velkorysých prostor najdou zákazníci zhruba třicet stánků s nabídkou pokrmů z celého světa, od Číny a Japonska až po speciality z Afriky. Každý si vybere, co mu nejvíce chutná či co zrovna touží vyzkoušet.

+1

Již tradičně jsou fronty u stánku s výtečnou jeruzalémskou kuchyní, kde nabízejí pečené jehněčí kotletky s hummusem a bulgurem, bodují také plněné čínské knedlíčky dim sum a samozřejmě po celé Evropě oblíbené speciality z Vietnamu. A za ochutnání rozhodně stojí i neznámá etiopská či afghánská kuchyně.

Obrovskou výhodou basilejského projektu ve srovnání s dalšími evropskými night markety je jeho každodenní provoz bez ohledu na počasí – je zde otevřeno každý den po celý rok od rána do večera. Místní sem chodí na rychlé obědy či degustační večeře s přáteli. Díky velké kapacitě zde není téměř nikdy úplně plno, naopak pestrá nabídka stánků zaručuje to, že se vám zdejší jídla nikdy nepřejí. K pití poslouží řemeslná piva nebo točená kombucha.

Pocta slow foodu

Také v berlínské bohémské čtvrti Kreuzberg sídlí noční trh v historické tržnici Markthalle Neun, vybudované na konci 19. století. Ta však stále zůstává více tržnicí s lokálními a sezonními produkty, jejichž nabídku doplňují stánky s méně či více tradičním občerstvením. K dostání je zde domácí pečivo, domácí těstoviny i maso a uzeniny z výběrového řeznictví, ale také výborné makronky, řemeslné čokolády a další produkty připravené v duchu „slow foodu“, tedy podle filozofie hnutí, které vzniklo v Itálii jako opozitní reakce na prudký rozvoj fast foodů.

Každý čtvrtek odpoledne a některé víkendy se tržnice promění v dokonalý noční trh s nabídkou pokrmů z celého světa, od tibetských knedlíčků momos až po speciality vietnamské či thajské kuchyně. Některé stánky sázejí na nostalgii po babičkovské kuchyni, můžete vyzkoušet třeba „obyčejnou“ ovesnou kaši s rozinkami a jablky, jiné naopak dýchají modernou.

Za vyzkoušení stojí tofu burger s možností výběru různě barevných bulek, pestrá kolekce masových kuliček ochucených kořením z různých koutů světa či masové koláčky z Nového Zélandu. A také gurmánský hit v podobě vietnamských knedlíčků banh bao plněných vepřovým masem a spoustou dalších ingrediencí.

Na zrušeném nádraží

Poslední noční trh v naší přehlídce oslní překypující bohémskou energií a značně netradičním umístěním. Legendární varšavský „Nocny market“ totiž funguje na nástupištích nepoužívaného nádraží v centru města. Od prvních momentů uhrane všechny smysly – od vizuální podívané rámované pestrobarevnými neony přes hudební produkci místního dýdžeje až po neskutečnou kolekci vůní z čerstvě připravovaných jídel.

Varšavský noční trh ožívá vždy v polovině června a funguje každý týden od čtvrtka do neděle až do konce září. A čím návštěvníky vedle lehce dekadentní atmosféry potěší? Samozřejmě pestrou kulinární nabídkou.

+3

Na peronech stojí zhruba čtyřicet stánků či food tracků, v nichž je k mání to nejlepší, co světová street food kuchyně nabízí. Včetně mnoha extravagancí, jako je třeba pečený hmyz, konkrétně larvy bource morušového. Většina pokrmů se prodává v malých porcích, aby mohl člověk ochutnat více jídel.

K mání jsou čerstvé ústřice s jahodami či okurkovým pyré, tatarák s jedlými květy, pikantní thajská kuřecí křidélka s citronovou trávou a chilli, burgery s kimči salátem, jarní závitky, suši i knedlíčky dim sum. Nechybí řemeslné pivo a oblíbený cider.

Na rozdíl od prvních dvou trhů ten varšavský trvá skutečně až do hluboké noci a končí až po půlnoci.

Sdílejte článek

Reklama

Doporučované