Hlavní obsah

Špičkové jídlo u sousedů: Kam za michelinskými hvězdami do Polska, Německa a Rakouska

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Česko by se mělo letos dočkat vlastního průvodce Michelin Guide, který pokryje celou republiku. Než se tak stane, nakoukněte do nejlepších kuchyní u našich sousedů. Rakousku se letos povedl už druhý zářez do tříhvězdy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Společnost Michelin v březnu oznámila, že už letos představí v Česku celostátní výběr nejlepších restaurací Michelin Guide i mimo Prahu. S ním zveřejnila i následující video. Stalo se tak jen pár týdnů poté, co si u nás odbyl svou premiéru další renomovaný gastronomický průvodce Gault&Millau.

Zkrátit čekání na českého průvodce si nyní můžete se Seznam Zprávami virtuálním výletem do sousedních států po tamních gastronomických pokladech.

Rakousko

Do Rakouska se letos v lednu vrátil nejuznávanější gastronomický průvodce Michelin po dlouhých patnácti letech. V roce 2025 je náš jižní soused domovem pro 83 restaurací oceněných jeho hvězdami. Poprvé se tu inspektoři nesoustředili jen na Vídeň a Salcburk, ale na všechny regiony. Obě nejlepší restaurace oceněné třemi hvězdami ale najdete v hlavním městě.

1. Steirereck

Tato restaurace dosáhla na nejvyšší tříhvězdičkové hodnocení letos poprvé. Stojí ve vídeňském Stadtparku, který zdobí památníky slavných skladatelů jako Johann Strauss nebo Franz Schubert. A už zvenčí zaujme svou futuristickou architekturou.

V poledne a večer zde nabízejí šesti nebo sedmichodové menu, které na večeře doplňuje ještě výběr à la carte. V době oběda si tu lze sestavit vlastní čtyř- nebo pětichodové menu. Vyhlášený je místní „chlebový vozík“, kde rozmanitý výběr luxusních chlebů předvádí „chlebový someliér“.

2. Amador

Restaurace Amador, vedená šéfkuchařem Juanem Amadorem, se nachází na okraji Vídně v prostorách vinařství Hajszan Neumann. Jako první restaurace v Rakousku získala tři michelinské hvězdy. Je známá sofistikovanou a kreativní kuchyní, která kombinuje španělské vlivy s precizností německé kulinářské školy.

Interiér restaurace umístěný v historickém vinném sklepě s klenutými stropy doplňují Amadorovy vlastní malby. Menu nabízí moderní a harmonické pokrmy, které reflektují šéfkuchařovu vášeň pro inovaci a detail. Restaurace je vyhledávána pro svůj jedinečný přístup k fine diningu a nezapomenutelný kulinářský zážitek. ​

Německo

Z pohledu počtu tříhvězdičkových restaurací je Německo spolu s Británií na děleném šestém místě. U našeho západního souseda najdete těchto podniků hned deset. Zajímavé je, že se trojhvězdy nekoncentrují jen v hlavním městě Berlíně. Tam ostatně kraluje pouze jedna. Podívejte se na nejstarší, nejmladší a také nejudržitelnější z nich.

1. Schwarzwaldstube

Restaurace Schwarzwaldstube je německou ikonou v michelinském průvodci. Nachází se v hotelu Traube Tonbach v Baiersbronnu u Národního parku Černý les. Tři hvězdy drží nepřetržitě od roku 1993, což je nejdelší období tohoto ocenění v Německu. Restaurace je známá nejen svou kuchyní, ale také jako líheň talentů. Více než 30 jejích bývalých kuchařů získalo vlastní michelinské hvězdy.

Současným šéfkuchařem je Torsten Michel, který převzal vedení v roce 2017 po legendárním Haraldu Wohlfahrtovi. Michel pokračuje v tradici moderní interpretace klasické francouzské kuchyně, přičemž klade důraz na precizní techniku a harmonii chutí.

V lednu 2020 restauraci postihl požár, který zcela zničil původní budovu. Schwarzwaldstube byla dočasně přesunuta a v dubnu 2022 znovu otevřena v nově postaveném prostoru.

2. ES:SENZ

Bavorská ES:SENZ, umístěná v luxusním resortu Das Achental v Grassau, je naopak nejnovější tříhvězdičkovou restaurací v Německu. Její úspěch je raketový. Šéfkuchař Edip Sigl získal třetí hvězdu v roce 2024, tedy pouhé tři roky po otevření restaurace. Siglova kuchyně se vyznačuje moderním přístupem s důrazem na intenzivní chutě a kontrasty. Jeho nápadité pokrmy jsou dotažené do detailu dokonalým vzhledem.

V nabídce jsou tu dva sety degustačního menu: „Chiemgau pur“ a „Chiemgau kolem světa“. První je věnován výhradně prémiovým produktům z regionu Chiemgau, zatímco druhý kombinuje místní a mezinárodní suroviny.

3. Rutz

Rutz se nachází v berlínské čtvrti Mitte a je jedinou restaurací v hlavním městě oceněnou třemi hvězdami Michelin. Původně otevírala jako vinárna. Pod vedením šéfkuchaře Marca Müllera se však transformovala v gastronomický chrám moderní kuchyně s německými a severskými vlivy.

Müller klade důraz na regionální suroviny a udržitelnost, což restauraci vyneslo i zelenou hvězdu Michelin za ekologický přístup. A je vidět, že Rutz se od ostatních trojhvězd velmi liší. Hrají si tu s fermentací, sbírají vlastní divoké bylinky i šišky. Voní to zde loukami, lesy a procházkou po dunách.

Další restaurace se třemi hvězdami v Německu

  • Aqua ve Wolfsburgu
  • JAN v Mnichově
  • Restaurant Bareiss v Baiersbronnu
  • schanz. restaurant. v Piesportu
  • The Table Kevin Fehling v Hamburku
  • Victor's Fine Dining by christian bau v Perlu
  • Waldhotel Sonnora v Dreisu

Polsko

V Polsku dlouho působil průvodce Michelinu jen ve městech Varšava a Krakov. Později se rozrostl i o Poznaň a severní trojměstí Gdaňsk, Sopoty a Gdyně a celkem má na kontě šest michelinských restaurací. Na svou první trojhvězdu Polsko ještě stále čeká, od roku 2023 ale jedna z restaurací prolomila metu dvou hvězd.

Bottiglieria 1881

Právě Bottiglieria je první a dosud jedinou restaurací v Polsku oceněnou dvěma michelinskými hvězdami. Nachází se v historické čtvrti Kazimierz v Krakově a vede ji šéfkuchař Przemysław Klima. Restaurace se zaměřuje na moderní interpretaci polské kuchyně využívající sezónní a lokální suroviny. Nabízí degustační menu s důrazem na chuťovou hloubku a estetiku pokrmů, které rozhodně překvapí způsobem servírování.

Doporučované