Hlavní obsah

Samosběr jahod startuje. České mají lepší chuť a koupíte je do listopadu

Foto: Profimedia.cz

I v Čechách už se jahody pěstují ve fóliovnících. Díky tomu jsou čerstvé k dostání i osm měsíců.

Po studeném květnu začínají první samosběry jahod. České jahody jsou přitom k dostání už od konce dubna. Díky různým odrůdám i pěstování ve fóliovnících jejich sezóna už není otázkou jen pár týdnů, trvá až do podzimu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zájemci o samosběr jahod si už mohou chystat košíky, první farmy zahajují sezónu. Dnes, tedy v pátek 23. května, si lze přijet natrhat jahody z pole do jahodárny Sedlčánky v Čelákovicích. Prodávat se tu budou za 79 korun za kilogram. V sobotu pak samosběr startuje i v Ovocných sadech Bříství nebo na Farmě Dryák u Slaného.

Samosběr jahod obvykle začíná koncem května a trvá do konce června, v závislosti na počasí a lokalitě. Letos start sezóny ovlivňuje velmi chladný průběh května. Několik dalších oblíbených míst tak se zahájením ještě vyčkává. Například Jahodárny Dostálovi plánují na své plantáže v Brně, Prostějově a Olomouci zájemce pustit nejspíš v úterý 27. května.

Kam na samosběr jahod?

Praha a Středočeský kraj:

Jihomoravský kraj:

Jihočeský kraj

Plzeňský kraj:

Olomoucký kraj:

Podobně je na tom i populární destinace pro samosběrače z Prahy i z části Středočeského a Ústeckého kraje, Farma Hanč ve Vraňanech. „Ještě minulý týden jsme porosty na poli každý den večer přikrývali a ráno zase odkrývali, takže to bylo hodně fyzicky i psychicky náročné,“ popisuje spolumajitelka farmy Dagmar Hančová s tím, že vedle studeného počasí farmáři bojují i se suchem. I tak ale Hančová ubezpečuje, že ceny u samosběru nebudou vyšší než v loňském roce. A že i u nich začne během následujících dní.

České jahody od dubna do listopadu

Sezóna českých jahod v posledních letech prochází velkými změnami. Když Hančovi na své farmě s jahodami v roce 1998 začínali, byli závislí na jediné odrůdě - české Karmen. Tu pěstují dodnes, ale přibyla k ní i řada dalších.

„Když se soustředíte na jednu odrůdu, tak máte za normálních okolností za tři týdny po sklizni. Dnes jsme na poli už schopni díky rozložení různých odrůd sklízet dva měsíce v roce. Nejpozdnější odrůda Malvína u nás začíná zrát těsně před prázdninami a zákazníci si ji mohou koupit nebo nasbírat ještě třeba 20. července. Nejranější odrůdy na poli začínají dozrávat koncem května,“ říká Dagmar Hančová.

A nejde jen o úrodu na polích, farmáři začínají i v případě jahod v posledních letech častěji investovat do foliovníků, díky kterým jsou schopni nabízet čerstvé jahody pěstované v substrátu (hydroponicky) po velkou část roku. Na farmě ve Vraňanech s tím na prvním hektaru začali v roce 2018. Nyní už tyto kryté prostory rozšířili na čtyři hektary. Díky tomu zákazníkům mohou nabízet červené plody už od konce dubna až do listopadu.

Stejně je na tom i brněnská Farma Ráječek, která ve své prodejně nabídla první letošní české jahody 26. dubna. Ta se zaměřuje zejména na pěstování rajčat hydroponickým způsobem ve foliovníku, před třemi lety v ní ale začali stejnou formou pěstovat i jahody. Podle majitele farmy Josefa Sklenáře má tato metoda řadu výhod od vyššího výnosu na plochu po lepší plánování sklizně.

Farma Ráječek využívá nové technologie:

„V krytém prostoru jsou jahody uchráněné třeba před deštěm, nízkými teplotami a podobně. Z tohoto pohledu je jejich pěstování jednodušší. Na druhou stranu se zde musí dodržovat zásady týkající se ochrany rostlin. Nákaza nebo škůdci se totiž v uzavřených prostorách šíří velice rychle, takže je to náročnější na kontrolu,“ popisuje. Za rok v Ráječku sklidí kolem 70-80 tun jahod ročně.

Není odrůda jako odrůda

Člověk, kterému se při slovech o jahodách pěstovaných ve foliovnících vybaví zejména takové, které jsou mnohdy po celý rok k dostání na pultech supermarketů a jejich chuť bývá v drtivých případech zklamáním, může být v případě těch českých velmi přijemně překvapen. Odpovědí je odrůda. Ale má to i nevýhodu.

„Jahoda dodávaná do supermarketů například ze Španělska musí vydržet třeba pět dní nebo týden po sklizni. Naše jahody tohle nikdy nevydrží, nemají takovou trvanlivost a musí být zkonzumovány třeba do dvou dnů. Je to daň za to, že jsou chutné,“ vysvětluje Sklenář.

Obě zmíněné farmy spolupracují s pěstitelskými firmami v Holandsku, se kterými řeší vhodné odrůdy na míru pro konkrétní způsoby pěstování i prodeje. Volit mohou chutnější a méně trvanlivé odrůdy díky tomu, že je v drtivé většině prodávají čerstvé na svých prodejnách přímo u farmy.

Doporučované