Hlavní obsah

Který národ připravuje nejlepší masové kuličky na světě? Pár favoritů by bylo

Foto: Archiv IKEA, Seznam Zprávy

Kuličky značky IKEA milují hlavně děti a každý den se jich prodají cca dva miliony kusů.

Reklama

Dánsko, Řecko, Itálie, Turecko, Spojené státy. Všude tam se připravují tradiční masové kuličky. Po světě ale jejich slávu nejvíce šíří švédská IKEA, která nabízí i veganskou variantu.

Článek

Nejen v Česku asi masové kuličky nejvíc proslavila IKEA. Ostatně její zakladatel a jeden z nejbohatších lidí světa Ingvar Kamprad je miloval natolik, že než by si užíval humrů či steaků, pravidelně chodil jíst do jednoho ze svých obchodních domů. Nebo jen nerad utrácel. Díky tomu mohl po své smrti před pěti lety zanechat dědicům a na charitu úctyhodných 23 miliard dolarů.

Ale zpět k jídlu. Masové kuličky značky IKEA milují hlavně děti a každý den se jich prodají cca dva miliony kusů. Švédská verze však nepatří k favoritům kuličkového klání. Kdo by tedy mohl zvítězit v soutěži o nejlepší „meatball“? Turci? Řekové? Nebo Dánové? A co Spojené státy?

Špagety a kečup

S masovými kuličkami je spojena spousta legrace. Tak třeba když američtí turisté přijedou do Itálie a chtějí ochutnat jedno z nejznámějších a nejoblíbenějších italských jídel v Americe. A objednají si špagety s kečupem a masovými kuličkami. Obsluha obyčejně jen nevěřícně kroutí hlavou, nebo vytřeští oči s otázkou: „Co to sakra jako má být?“

Je to stejné, jako kdyby si chtěli dát jejich milovanou havajskou pizzu. Ani ta nemá v Itálii co dělat. Spojení špaget s masovými kuličkami vzniklo ve Spojených státech a nikde v Itálii ho nenajdete.

Velkým favoritem Seznam Zpráv na celkové kuličkové vítězství jsou dánské frikadeller, které se připravují z kombinace vepřového (většina) a telecího masa. Jsou krásně šťavnaté a mimořádně lahodné. Dánové je milují, a to už několik století. Většinou se pečou o víkendu a podávají se s vařeným bramborem a hnědou omáčkou.

Ještě bohatější chuťové rozpějí nabízejí řecké masové kuličky keftedakia, při jejichž přípravě se vedle vepřového a hovězího masa používají také vejce, strouhanka a spousta čerstvého koření, což je v Řecku při práci s mletým masem běžné. Do směsi proto můžete přidat nasekaný kopr, petržel či oregano. Anebo všechno dohromady. A na dochucení nesmí chybět ani čerstvě vymačkaná citronová šťáva.

Na návštěvě ve španělské kuchyni

Bohatý a pestrý svět fantastických chutí koncentrovaných do jednoho sousta. Až se nechce věřit, že je něco takového možné. Tapas Španělům slouží buď jako doprovod k podvečernímu aperitivu, nebo i jako plnohodnotná večeře.

Sázka na jehněčí

V našem výčtu nemohou chybět již zmínění Italové, kteří při přípravě svých masových kuliček používají hlavně hovězí nebo telecí maso a samozřejmě spoustu dalších přísad – v Itálii není jedna ustálené verze, ale liší se region od regionu. Mezi ty nejlepší patří kuličky dochucené česnekem, petrželkou, mortadelou a parmazánem. Jak již bylo řečeno, nejí se se špagetami, ale obvykle samotné.

A když se točíme kolem Středozemního moře, nemůžeme zapomenout ještě na koule turecké zvané kofty. Ty mají opět spoustu regionálních variací, ale obecně můžeme říci, že jsou ze všech kuliček nejkořeněnější, neboť se k jejich dochucení vedle česneku a cibule používá také chilli, římský kmín, koriandr a kurkuma. A navíc se přidává nasekaná máta. Další významný rozdíl je v základní surovině. I když se kofty dělají také z hovězího, originál je připravený z mletého jehněčího masa.

Koule pro vegany

Kdo je vítěz, je jen na strávnících a jejich chuťových preferencích. Platí ovšem v úvodu článku zmíněné, že pro globální slávu masových kuliček neudělal nikdo víc než zakladatel IKEA Kamprad, jehož babička pocházela ze severních Čech. Masové kuličky si ale z našich končin nepřinesl, ty jsou opravdu švédské.

Oblíbená thajská kuchyně

Ještě na konci minulého století o thajských specialitách nikdo nevěděl. Po obrovském úspěchu filmu Pláž, následovaném boomem masové turistiky, se ale thajská kuchyně propracovala do první desítky nejoblíbenějších kuchyní světa.

IKEA je do nabídky zařadila před padesáti lety, když hledala jídlo, které by mohlo bodovat na celém světě. Kuličky jsou namíchané z hovězího a vepřového masa v poměru dva ku jedné a dochucené cibulí, česnekem, vejcem, solí a pepřem.

A poslední zajímavá novinka: IKEA jako většina skandinávských společností sází na ideje trvalé udržitelnosti, proto se před třemi lety rozhodla zařadit do prodeje bezmasé kuličky připravené ze žlutého hrachu, který je ve Švédsku tradiční potravinou používanou již několik století. Zákazníci si je poměrně rychle oblíbili a dnes je každá šestá kulička prodaná v restauraci bezmasá. Ještě větší zájem je o veganské kuličky zmrazené – ty se prodávají v poměru k masovým půl na půl.

Reklama

Doporučované