Hlavní obsah

Potkalo se víno s pivem. Vítejte v první francouzsko-české restauraci

Foto: Archiv Red Pif, Seznam Zprávy

Prostoru restaurace Red Pif dominuje surové dřevo.

Reklama

Češi milují hlavně italskou kuchyni, zatímco francouzským podnikům se tady moc nedaří. Pár se jich tu objevilo, ale bez valného úspěchu. Teď zkouší prolomit ledy Red Pif na pražském Andělu.

Článek

Red Pif není úplně bez šancí. Zaprvé stojí na místě, kde jsou lidé. Z Andělu se již v minulých letech stala živá a rušná městská část, kde Pražané nakupují, přestupují, setkávají se a chodí na pivo. Podniků je tu spousta, ale obvykle jsou všechny plné. Takže sázka na jistotu.

Dalším lákadlem je prolnutí obou národních kultur. Na jedné straně výborná plzeň, na druhé straně naturální, tedy přírodní cestou připravená francouzská vína. A podobně je tomu v kuchyni, kde vyhlášené české stálice jako kuře na paprice či holandský řízek doprovázejí největší hity francouzské gastronomie. Na jídelním lístku Francie dominuje – plní ho zhruba ze tří čtvrtin.

Zapomenout nesmíme ani na poslední dva trumfy podniku. Jedním z nich je post šéfkuchaře, neboť podnik má na starosti David Kalina. Jeden z největších srdcařů tuzemské gastronomie má na svém kontě úspěch podniků Tiskárna či U Tellerů. Druhým plusem je pak působivá designová podoba Red Pifu. Ve vzdušném prostoru s dominantním surovým dřevem vládne příjemná atmosféra.

A co návštěvníky čeká na talíři? Protože česká jídla jsou notoricky známá, představíme si francouzské speciality. Mezi předkrmy stojí za vyzkoušení slavný pařížský tatarák, který je úplně jiný než český. Je jemnější, pikantnější a svěžejší, neboť je dochucen dijonskou hořčicí, kapary a malými okurkami. V Paříži, kde se tatarák před více než sto lety narodil, se tradičně servíruje s hranolky, v Red Pifu si můžete zvolit hranolky i topinky nasucho.

Kobliha s krevetami

Každý milovník tataráků by měl francouzský styl ochutnat, stejně jako by měl každý aspoň jednou v životě vyzkoušet šneky po burgundsku. Na české hosty tady ale čeká mnohem více lákadel. Například tři nejzajímavější položky mezi předkrmy: kachní jelito pečené na hruškách s calvadosem, chuťově opulentní kachní játra foie gras připravená v podobě crème brûlée a servírovaná s kandovaným pomerančem a domácí brioškou.

Foto: Archiv Red Pif, Seznam Zprávy

Mezi francouzskými specialitami patří šnekům po burgundsku jedno z předních míst.

A pak „beignets“, což jsou smažené slané koblížky plněné krevetami. Tahle u nás naprosto neznámá delikatesa se proslavila hlavně v americké Louisianě, kde se stala jedním z pokladů tamní kreolské kuchyně.

Plovoucí ostrov

Ale zpátky na Smíchov. Na malý hlad nebo jako skvělý doplněk k pivu či vínu poslouží alsaský cibulový koláč nebo provensálský rajčatový koláč s olivami. Mezi hlavními chody nechybí slavný „coq au vin“, kohoutek dušený na červeném víně s kořenovou zeleninou, který uhrane kombinací lahodného masa a chuťově výrazné omáčky. A parádní „rajčatová“ omáčka doprovází také křehké a voňavé jehněčí navarin, slavnou klasiku francouzské venkovské kuchyně.

Mezi dezerty pak kraluje plovoucí ostrov, jak zní překlad názvu francouzského dezertu „Ile flottante“ – tedy sněhové pusinky podávané s mandlemi, pistáciemi a vanilkovou omáčkou.

Tady chutná život

Ještě dodejme, že Red Pif byl původně vinným barem a sídlil v ulici U Dobřenských na Starém Městě, kde fungoval od roku 2010. Před několika lety byl ovšem uzavřen a objevil se na novém místě a v úplně nové podobě letos o prázdninách.

+1

Pokud vydrží na Andělu aspoň deset let, bude to fajn. Neboť – jak tvrdí motto podniku – „Tady chutná život“. A nejen básníkům.

Reklama

Doporučované