Hlavní obsah

Rovnátka mohou provětrat peněženku, neřešte ale jen cenu, říká specialistka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Podcast MUDr.ování se tentokrát věnuje ortodoncii.

Článek

Pořídit si radši rovnátka, nebo auto? Otázka, kterou lidé mohou reálně řešit. Částka za ortodontický aparát se totiž může u dospělého vyšplhat i přes 100 tisíc. Podle ortodontistky Kláry Šafránkové by lidé ale neměli řešit jen peníze a estetiku.

Na co si při výběru ortodontisty dávat pozor a co je při léčbě klíčové? Jak je to s cenami rovnátek a co je ovlivňuje? Dozvíte se v aktuálním dílu podcastu MUDr.ování, ve kterém tentokrát rozebíráme všechny důležité otázky kolem ortodoncie.

Srovnávací fotky, které ukazují stav zubů před nasazením rovnátek a po jejich sundání, jsou často ohromující. Podle ortodontistky Kláry Šafránkové může léčba zásadně změnit život lidí k lepšímu.

„Je to hezký pohled. Baví mě, jak se ti lidé celkově vyvíjejí. Jak vždy potom, co se jim zuby srovnají, rozkvetou a začnou se usmívat. Začnou často žít úplně nový život,“ popisuje lékařka v podcastu Seznam Zpráv MUDr.ování.

Zároveň ale upozorňuje, že ortodontická léčba není jen o estetice, přestože si ji nejspíš řada lidí téměř přirovnává k návštěvě kadeřnického salonu. Při výběru ortodontisty se vyplatí dát na doporučení a zajímat se i o vyšetření, která předchází samotnému nasazení aparátu.

„Komplexní diagnostika je vlastně nejdůležitější fází celé léčby. Bez ní bychom hráli ruskou ruletu. Nesrovnáváme jen zuby, pracujeme s celou dutinou ústní, čelistmi a klouby. To je jeden systém, který musíme celý ctít,“ vysvětluje Klára Šafránková.

S kým jsme si povídali?

Klára Šafránková vystudovala stomatologii na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Studium ukončila v roce 2008. Poté absolvovala specializační přípravu v oboru ortodoncie zakončenou atestační zkouškou. Od ledna 2013 pracuje na klinice Dental Office H33 v Praze, kde se naplno věnuje ortodoncii.

Foto: Daniela Přádová, Seznam Zprávy

MUDr.ování navštívila ortodontistka Klára Šafránková

Ach, ta cena

Pacienty však často více než samotný postup léčby zajímá především cena. Není divu – pojišťovny ve většině případů na rovnátka nic nepřispívají a neproplácí ani práci lékaře.

Výjimku mají lidé s těžkými vývojovými vadami chrupu a děti a mladiství do 21 let. U těch je práce zubaře většinou hrazená a pojišťovny přispívají i na materiál, pokud jde o fixní rovnátka. Často ale jde o zlomek celkové částky.

Podle ortodontistky Šafránkové se ceny liší klinika od kliniky i region od regionu. Promítá se do nich totiž třeba i nájem pracoviště nebo platy lékaře a pomocného personálu. I tak podle ní rovnátka nemusí zruinovat peněženku.

„Třeba na našem pracovišti je to rozloženo. Vždycky pacientovi před zahájením léčby řekneme cenový plán a vlastně vždy to, co dostane do pusy, zaplatí. Takže neplatí všechno najednou, je to postupné,“ vysvětluje lékařka.

Rozmar, nebo nutnost

Navzdory vysoké ceně je o ortodontickou léčbu zájem. V posledních letech roste i mezi dospělými. Pokud má totiž člověk dobrý stav kosti a nemá problém s ústní hygienou, mohou lékaři aparát nasadit takřka v jakémkoliv věku.

Populární jsou potom mezi dospělými fóliová „neviditelná“ rovnátka. U nich se ale cena může dostat i na částky kolem 100 tisíc. Podle Kláry Šafránkové je ale třeba i u takových rovnátek třeba počítat s disciplínou kolem hygieny a občasných nepohodlím. A zdaleka ne každý, kdo se do ordinace dostaví, rovnátka opravdu potřebuje.

„Já jsem ta ortodontistka, která často pacientům léčbu rozmlouvá, protože si myslím, že některé vady je opravdu zbytečné řešit. U některých vad je to spíš rozmar. Rozmlouvám to třeba ve chvíli, kdy si pacienti sami nejsou jistí. Vidím, že vše funguje a mají jen nějakou drobnou odchylku, která může být i hezká,“ dodává.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. Mudrování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Doporučované