Hlavní obsah

Sklenička denně: Jak poznat, že je to ještě v pořádku, nebo už hrozí malér?

Foto: Shutterstock.com

Pití alkoholu má v Česku silnou tradici. Ilustrační fotografie

Reklama

Průměrný Čech vypije ročně 14,4 litru čistého lihu. Pití alkoholu bere spousta lidí jako neškodnou zábavu, jenže z té se může poměrně snadno stát závislost. Je jedna sklenička denně v pořádku, nebo už signalizuje malér?

Článek

Jedenáctý ročník akce Suchej únor, která má za cíl upozornit na problematiku nadměrného pití alkoholu v České republice, se už překulil přes polovinu. A že se opravdu jedná o problém, napovídá i fakt, že s pitím má podle odhadů odborníků problém více než milion lidí, což je zhruba každý sedmý dospělý v Česku.

Suchej únor, během kterého se člověk zaváže k abstinenci, může posloužit k tomu, aby si každý zúčastněný udělal obrázek o svém vztahu k alkoholu.

„Měli byste se cítit lépe. U někoho to nemusí být ani po měsíci, někdo to pozná už za týden. Zejména pokud je člověk zvyklý pít jednu dvě skleničky denně,“ vysvětluje benefity Suchého února psychoterapeut Břetislav Kantor z denního stacionáře a ambulantního centra pro léčbu závislostí Alkos.

Jestliže člověku není nepít příjemné, hledá způsoby a důvody, proč Suchej únor nevydržet, může to být první signál, že se jedná o rizikové pití.

Mgr. Břetislav Kantor

Působí jako psychoterapeut v denním stacionáři a v ambulanci centra pro léčbu závislostí Alkos.

Byl předsedou odborné sekce A.N.O. (Asociace nestátních organizací poskytujících adiktologické a sociální služby pro osoby ohrožené závislostním chováním, nyní APAS) pro ambulantní služby v adiktologii. Dále je členem Společnosti pro návykové nemoci, České asociace pro psychoterapii a Společnosti rodinných a systemických terapeutů.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Nebojte se požádat o pomoc, říká psychoterapeut Břetislav Kantor.

„Musíte si sami upřímně přiznat, nakolik jste otroci, kteří vše podřizují alkoholu. Troufnu si říct, že tohle dokáže rozpoznat mnohem více lidí, než si myslíme. A dokonce dokážou přestat pít bez pomoci,“ dává naději Břetislav Kantor.

Spíše než vůle je v tomto případě důležitá motivace, bez té se pití člověk jen tak nevzdá. Protože proč něco ve svém životě měnit, když vlastně nechcete?

Rozhodně byste se ale neměli stydět říct si o pomoc. Protože i když se alkohol stal přímo součástí naší kultury, pořád jde o drogu, která může mít vliv na lidský organismus a zdraví zcela zásadní.

Více o problémech s alkoholem

Proč je alkohol nebezpečnější pro obézní lidi? Přečtěte si zde.

Alkoholismus: Jaké jsou příznaky a jak se ho zbavit. Dozvíte se v tomto článku.

Zpověď vyléčené alkoholičky najdete zde.

A co hůře – kromě velké míry tolerance dost často rodiče tuto drogu podávají už dětem, a ještě se tím mnohdy chlubí. „Podívejte se, je mu šest, a už si cucnul piva!“ Jak Břetislav Kantor varuje, právě tohle – ve spojitosti s tlakem společnosti – může být začátkem závislosti.

Existuje něco jako „bezpečná denní dávka alkoholu“? A proč k alkoholismu častěji inklinují ženy? Poslechněte si podcast MUDr.ování v úvodu článku, jehož hostem byl psychoterapeut Břetislav Kantor.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované