Hlavní obsah

Svobodná menstruace a další mýty, které panují kolem ženského cyklu

Foto: Shutterstock.com

Mnoho žen zažívá během menstruace bolestivé křeče dělohy. Ilustrační fotografie.

Reklama

Buď se o ní nemluví vůbec, anebo je opředena nejrůznějšími mýty. Ať tak či tak, menstruace je běžnou součástí života ženy a ignorovat by ji neměli ani muži. Jaké nepravdy jsou s ní v poslední době spojovány?

Článek

Menstruace je téma, které provází lidi značnou část života, a to bez ohledu na pohlaví. První půlka mužů se ptá se strachem v hlase „Ty jsi to nedostala?“, zatímco ta druhá pokládá stejnou otázku s nadějí. A nejen oni se na pravidelné měsíční krvácení obracejí jako na jakýsi barometr toho, zda je žena plodná.

„Jenže pokud chce žena otěhotnět, je třeba uvolnit vajíčka. Menstruace není uvolnění vajíčka, je to signál, že se jí otěhotnět nepodařilo,“ vyvrací gynekolog Štěpán Machač první mýtus, kterého se pacientky často drží.

MUDr. Štěpán Machač, Ph.D.

Vedoucí lékař IVF Clinic.

Absolvoval lékařskou fakultu Palackého univerzity v Olomouci. Má atestaci z reprodukční medicíny a je držitelem atestace I. a II. stupně v oboru gynekologie a porodnictví.

Je autorem nebo spoluautorem desítek přednášek a odborných článků, je předsedou výboru Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti Českého lékařského svazu Jana Evangelisty Purkyně.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Gynekolog Štěpán Machač.

Dalším, o kterém se často mluví a každý, kdo někdy pracoval v ženském kolektivu, jej potvrzuje, je synchronizovaná menstruace. Tedy že se cyklus žen upraví tak, že pak mají měsíčky všechny v jednu dobu. Tomu se Machač s nadsázkou směje, protože podle něj by to pak znamenalo, že by všichni muži měli oplodňovat v jeden týden. Jak dodává, s medicínou to nemá nic společného a jde spíše o věc společenskou.

V poslední době se také čím dál tím více objevuje trend svobodné menstruace. Zjednodušeně řečeno to znamená, že si žena sama reguluje, kdy bude krvácet, a nepotřebuje tak hygienické pomůcky.

Chcete se dozvědět více?

„I dnes potkám v ordinaci páry, které nevědí, jak se dělají děti,“ říká sexuolog Fiala. Článek najdete zde.

Menstruace je podle průzkumu největší tabu ze sledovaných témat. Proč se jí tak bojíme? Odpověď je v tomto článku.

Signály, že menstruace není v pořádku, se dočtete zde.

„Připadá mi to přitažené za vlasy. Z biologické podstaty věci jsou děloha, krvácení a menstruační cyklus něco, co nemůžeme vědomě ovlivnit. Jsou to děje endokrinní a děje svalové a svalstvo dělohy je hladké. To, stejně jako svalstvo žaludku, neumíme ovládat,“ rozporuje Štěpán Machač. Jediné, co lze, je vycvičit svaly pánevního dna tak, že na malou chvíli dokážete zadržet menstruaci. Nelze však uzavřít pochvu, aby z ní nic nevyteklo.

Jak vypadá normální menstruace a kolik krve při ní z těla odchází? Je trend mít měsíčky jen šestkrát za rok zdravý, nebo by se toho ženy měly vyvarovat? Nejen to si poslechněte v podcastu MUDr.ování, jehož hostem byl gynekolog Štěpán Machač, v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované