Hlavní obsah

Věda o chůzi po ledovce radí: chodit jako tučňák. Ideálně s vlastním pískem

Foto: Astrid Gast, Shutterstock.com

Schody, obzvlášť ty, které nenabízejí oporu v zábradlí, jsou za ledovky obzvláště nebezpečné. Fotografie je ilustrační.

Reklama

Zatímco zpravodajství plní zprávy o výjezdech záchranářů k nehodám na kluzkých silnicích a úrazům, které si přivodili chodci na ledovce, věda ví, jak se v tomto počasí ideálně připravit na cestu, aby se riziko minimalizovalo.

Článek

Asi vás nijak zvlášť nepřekvapí, že první doporučení, které vědci dávají, zní: Základem jsou dobré boty.

Americký Institut Carla R. Woese pro genomickou biologii (IGB) radí rozhodně se vyhnout podpatkům a obuvi s hladkou podrážkou. Vhodná není ani plastová, případně kožená podrážka. Místo toho je dobré sáhnout po botách z neklouzavé gumy, neoprenu, s výrazně drážkovanou podrážkou.

Při ledovce je dobré vyhlédnout si nejlepší „cestičku“, kudy jít. A počítat třeba s tím, že místa, která se jeví jako mokrá, nebo jsou výrazně tmavší (vidíme např. asfalt) než okolí, pravděpodobně kloužou, nebo jsou pokryté ledovkou. Zamrznout totiž může rosa nebo vodní pára a může vytvořit mimořádně tenkou, téměř neviditelnou vrstvu ledu, která může vypadat jako mokrá skvrna na chodníku.

Led je nejnebezpečnější ve dnech, kdy taje, uvedl pro online magazín Mentalfloss glaciolog a profesor z americké University of Alaska Fairbanks Mark Fahnestock.

Doporučuje, aby lidé chodili co nejvíce po vyznačených chodnících a neupřednostňovali zkratky - právě ty mohou být nebezpečné.

Na ulici by měli chodit pomalu, krátkými kroky, ideálně se „šourat“. Ruce by za žádnou cenu neměly být v kapsách. Je totiž vysoká pravděpodobnost, že se vážně potlučete, když spadnete s rukama v kapsách.

Místo běžného kroku, kdy je váha při chůzi rozdělená mezi nohy v polovině kroku, by lidé měli chodit jako tučňáci.

Tedy s trupem mírně nakloněným dopředu, aby měli těžiště rovně nad nohama, cituje doporučení švýcarského hasičského záchranného sboru server The Kansas City Star.

Problém také můžou představovat schody. Lidé by se jim měli vyhnout, a pokud ne, je nutné se držet zábradlí.

Riziko, že člověk i tak upadne, samozřejmě nelze vyloučit. V případě, že se člověk řítí k zemi, neměl by se snažit nataženýma rukama něčeho zachytit, ale soustředit se, aby spadl nejdříve na stehna, následně boky a ramena. Hlava a záda by měly být (při pádu dozadu) za každou cenu předkloněné, aby nedošlo k jejich naražení.

Fotografie: Ledovka v Německu

+7

Předejít zranění lze také vhodným (těžkým a měkkým) oblečením, které by eventuální náraz zmírnilo.

Zdravotnické úřady kanadského státu Alberta, kde se v těchto dnech pohybují teploty pod minus dvaceti stupni Celsia, radí, aby lidé nepřenášeli těžké předměty, které by mohly narušit jejich rovnováhu.

Co naopak doporučují: mít po ruce písek nebo štěrk. Těmi si pak mají posypat kluzká místa, která nelze obejít, a tak je bezpečně překonat.

Reklama

Související témata:

Doporučované