Hlavní obsah

Magistrát otáčí v případu Zdeny Mašínové starší, exhumaci ostatků chce probrat s její dcerou

Magistrát bude o exhumaci Zdeny Mašínové starší jednat s dcerouVideo: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Zdena Mašínová žádala Prahu o exhumaci ostatků své matky, město ale návrh zamítlo.

Článek

Praha je ochotná dále jednat o vyzvednutí ostatků Zdeny Mašínové starší z hromadného hrobu. Uvedla to radní pro oblast sociální politiky Milena Johnová. Ta Seznamu řekla, že téma exhumace Zdeny Mašínové starší není uzavřené téma. „Mně je líto toho nedorozumění a věřím, že se podaří věc vyjasnit. Já jsem v prosinci napsala dopis, kde jsem se snažila vysvětlit, že je to složitý problém a že v daný okamžik bez dostatku informací nemůžeme teď hned vyhovět žádosti,“ uvedla.

Sama Zdena Mašínová Seznamu řekla, že to je pro ni pozitivní obrat.

„Je to velmi pozitivní, jsem překvapená, že to vzalo tento obrat po tolika letech. Ráda o tom povedu diskuzi a pokusím se vedení Prahy celou situaci vysvětlit,“ komentovala rozhodnutí Zdena Mašínová.

V pátek se objevila zpráva, že pražský magistrát nevyhověl žádosti Zdeny Mašínové exhumovat ostatky její matky Zdeny na Ďáblickém hřbitově. Zdena Mašínová starší, která byla vězněna nacisty i komunisty, byla pohřbena do hromadného hrobu. Magistrát v dopise uvedl, že exhumace není možná bez prověření možností, jak by proces probíhal. V pondělí se proto radní Johnová sešla s šéfem TOP 09 a zastupitelem Spojených sil pro Prahu Jiřím Pospíšilem, který postup města kritizoval.

Se Zdenou Mašínovou chtějí jednat například o tom, kde přesně ostatky jsou. Zjišťovat se bude také, kolik ostatků je v dané šachtě uloženo a kolika z nich by se případná exhumace ostatků Zdeny Mašínové starší dotkla. „Otázkou je, jak velký by to byl zásah. Musíme nejdříve zjistit konkrétní fakta, pak teprve lze přijmout další rozhodnutí. Teď se obrátíme na paní Mašínovou a začneme jednat,“ řekl Pospíšil po jednání.

„Pokud se potvrdí, že je možné identifikovat, kde je paní Mašínová starší pohřbená, budu přemlouvat paní radní, abychom takovou exhumaci rodině povolili.,“ dodal s tím, že první dopis magistrátu označil za nešťastný.

Prosincové rozhodnutí magistrátu kritizoval i Josef Mašín – bratr Zdeny Mašínové. „Česká republika a její dnešní administrativní složky zůstávají, přejmutím kontinuity zákonů z období komunismu, morálními a legálními dědici zločinů spáchaných komunisty. Nesou zodpovědnost za jejich nápravu. Toto rozhodnutí je pouze dalším důkazem morálního rozpadu české společnosti,“ napsal Seznamu ze Spojených států amerických Josef Mašín.

Ministerstvo obrany udělilo Zdeně Mašínové starší in memoriam osvědčení o účasti na protikomunistickém odboji. Matka bratří Mašínů a manželka hrdiny prvního a druhého odboje Josefa Mašína, kterého popravili nacisti, v roce 1998 obdržela posmrtně Řád TGM.

Reklama

Související témata:

Doporučované