Hlavní obsah

Mají prý otázky, ale ne odpovědi. Proč se mladí Češi nechtějí očkovat

Foto: SZ Michal Šula

Ochota mladších lidí se očkovat je menší než u starších. Z ankety vyplynulo, že se tolik nebojí nemoci a zároveň nedostávají odpovědi na své kritické dotazy. (ilustrační snímek)

Reklama

Seznam Zprávy se zeptaly třicátníků i mladších lidí, jak se staví k očkování proti covidu-19. Odpověď zní: váhavě. Doptávají se na specifické problémy, na které jim prý ovšem z oficiálních míst nepřicházejí odpovědi.

Článek

S nižším věkem klesá ochota nechat se očkovat proti covidu-19. Obecně se mluví o tom, že mladší lidé mají menší strach z onemocnění. Seznam Zprávy proto v ulicích Nymburku a Poděbrad oslovily náhodně vybrané respondenty, aby si ověřily, zda jsou oficiální stanoviska v souladu s realitou. Ukázalo se, že třicátníci a mladší jsou k vakcinaci skutečně kritičtější. Na svoje otázky prý navíc nedostávají jednoznačné odpovědi.

„Já nevím, ještě kojím a nejsem si tím jistá,“ reaguje na dotaz, jestli se nechá očkovat, drobná černovláska Žaneta. V pondělí si vyrazila na procházku s kamarádkou s kočárky v Poděbradech. Její kamarádka rovnou hlásí, že covid zrovna prodělala, a tak očkování zatím vůbec neřeší.

Očkovat se nechce ani maturant Jirka, který v pondělí před nádražím v Nymburce v obleku čekal na spolužáky před didaktickým testem z angličtiny. „V rodině máme lupénku a nikdo mi nepotvrdil, jestli se po tom očkování nerozjede,“ vysvětluje.

Vysoký mladík v péřové bundě, který v doprovodu dvou dívek a dalšího muže mířil v Nymburku na náměstí Přemyslovců, zase poukazuje na riziko neustálého přeočkovávání kvůli mutacím. „Kolik lidí znáte, co se očkovali kvůli chřipce? Moc ne, že jo. A důvod je, že to rychle mutuje. Takže když se naočkuji, za jak dlouho to nebude účinné? Asi tak,“ vysvětluje, proč váhá. Pokud má naopak uvést motivaci, proč by se očkovat nechal, říká: „Důvodem jsou ty restrikce. Nejde jen o Česko, ale celou EU.“

Jak velká část mladší populace se chce očkovat

Data o aktivním zájmu porovnávají celkový počet lidí ve věkových skupinách podle Českého statistického úřadu k 31. 12. 2020 s daty od Ministerstva zdravotnictví. Konkrétně jde o lidi, kteří se registrovali k očkování, lidi s termínem k očkování a lidi, kteří už mají alespoň první dávku vakcíny. Data ovšem nezahrnují část populace, která se registrovala u praktických lékařů, nezveřejňujeme ani data u skupiny 30+, která se mohla začít registrovat od půlnoci na středu.

Oficiální informační kanály přitom podle oslovených mladých lidí na některé jejich otázky nedávají jasné odpovědi „Dostupná data neumožňují posoudit účinnost a bezpečnost mRNA vakcín pro kojící ženu ani pro její kojené dítě. U kojících žen s dalším zdravotním nebo profesním rizikem by se k očkování mělo přistupovat po individuálním zvážení prospěchu a rizika vakcíny. Očkování není důvodem pro přerušení kojení,“ zmiňuje například tuto konkrétní problematiku oficiální vládní covid portál.

Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom v tomto týdnu uvedl, že je nutné očkovací kampaň zaměřit právě na mladé.

Cestování jako hlavní lákadlo

Co by je do očkovacích center mohlo dostat? Je to možnost snadněji vycestovat s takzvaným covid pasem. Pro většinu oslovených je to hlavní a čistě pragmatický důvod.

Už zmiňovaná kojící maminka Žaneta to má věcně propočítané. „Jsme sice s manželem cestovatelské typy, ale teď jsme si spočítali, že by nás cesta do zahraničí stala šest tisíc korun za testy, a to tedy raději nepojedeme,“ líčí žena.

Mladý pár, který si na lavičce v Poděbradech užíval společný oběd na sluníčku, jako jediný ze všech oslovených hned bez váhání potvrdil, že se očkovat nechá. „Očkovala bych se kvůli covid pasu,“ připouští na rovinu drobná bruneta Zuzana. Její přítel Michal naopak zmiňuje hrozící zdravotní problémy, kvůli kterým je pro se nechat očkovat, hned jak to bude možné.

Podobně mladý, zhruba osmnáctiletý do sebe zavěšený pár, jen pár metrů od Zuzany s Michalem má zcela opačný postoj postavený na už vyvrácených obavách. „Já se nechci nechat očkovat,“ rovnou řekne slečna a její přítel dodává: „Já tomu nevěřím, vyvíjí se to tak půl roku.“

Kromě dalších odborníků tento názor vyvracejí například Medici pro očkování: „Vývoj vakcíny, který začal v době vzplanutí celosvětové epidemie, nezačal ani zdaleka od nuly. Je nutné si uvědomit, že koronavirus není fakticky nic nového. Na světě existuje totiž celá rodina koronavirů, které se i v minulosti běžně vyskytovaly i na našem území. (…) Ve chvíli, kdy se objevil nový koronavirus s pandemickým potenciálem, vědci tak mohli stavět na již dlouhá léta probíhajícím výzkumu. Díky dřívějším poznatkům totiž věděli, na jakou součást virové částice se zaměřit a současně jaká je genetická informace této nové varianty, a mohli uplatnit tyto vědomosti při vývoji vakcíny. Současná vakcína proti covidu-19 se laboratornímu výzkumu nevyhnula, pouze navazovala na mnohé zkušenosti s jinými koronaviry. Laboratorní výzkum vakcíny tak v podstatě trval roky.“

Ale zpět do ulic. Ani ne dvacetiletý motorkář Tomáš, který si na poděbradském Jiřího náměstí pohrává s helmou před svým strojem, vidí jediný důvod, proč se nechat očkovat. „Jen kvůli cestování do zahraničí. Není to, že bych byl kritický, jen mám ještě nějaké zdravotní komplikace, tak kvůli tomu to zvažuji,“ vysvětluje.

Až budou neočkovaní vyděděnci...

Očkování představuje i složitou otázku pro třicátníka Petra. Je na něm znát, že ho téma trápí, a snaží se před novinářem přesně formulovat, co všechno promýšlí. „Jsem na vážkách, opravdu teď nevím, hodně o tom přemýšlím,“ reaguje muž, který s malým synkem zrovna studuje výlohu cyklistického obchodu v Poděbradech. „Na jednu stranu mi vadí ta obrovská mediální masáž, na druhou stranu si říkám, že nás to časem čeká všechny,“ promýšlí Petr.

V jádru podobně nad očkováním přemýšlí i Šárka s extravagantními do červena zbarvenými vlasy, která se vydala s manželem na procházku po Poděbradech. „Naočkuji se, až ten společenský tlak bude takový, že to jinak nepůjde,“ říká rezolutně žena. A vysvětluje, že takový tlak zatím necítí – například do restaurací na zahrádku prostě chodí s tím, že ji nikdo nechytne. Testy si kvůli tomu nedělá.

Co by ji tedy donutilo nechat se očkovat? Muselo by prý být viditelně jasné, že očkovaná není. Samotné nemoci se nebojí. „Já jsem si tím prošla a klidně to risknu znovu,“ říká vesele.

Rezolutně proti je mladý tatínek Ondřej, který se také s manželkou procházel po promenádě v Poděbradech. „No nenecháme se,“ reaguje. Za očkováním vidí spíše byznys. „Je pravda, že kvůli tomu letos nepojedeme k moři, ale děti mám malé, takže to rok vydržíme a příští rok už to třeba nebude potřeba,“ věří Ondřej.

Ze zhruba dvaceti oslovených pouze jediná žena uvedla, že je naočkovaná – na nádraží v Nymburce. „Jsem učitelka, bydlím s rodiči. Je to jediná cesta, která se zatím nabízí, nemůžeme se donekonečna jen bát,“ vysvětluje.

Postoj některých mladých lidí, kteří zatím stále váhají, nebo očkování odmítají, vnímá jako sobecký vůči celé společnosti.

Reklama

Doporučované