Hlavní obsah

Majitel wellness: Přicházíme o miliony, zvládnout epidemii je ale přednější

Rozhovor s Vlastislavem Novotným, provozovatelem wellness center Infinit.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Wellness centra Infinit stojí měsíc uzavření 15 milionů, jejich majitel teď ale řadí na první místo zdraví. Požadovat výjimky nebo otevření mu je proti srsti, i kvůli osobní zkušenosti s covidem.

Článek

Většina kvalitních wellness center v Česku měla podle šéfa jejich sdružení úspěšnou letní sezonu. Po znovuotevření se klientela vrátila ve velkém a tržby proto byly někde i meziročně vyšší.

Až od Nového roku

„Druhá vlna pandemie nás zastihla v plné sezoně. Po té krizi jsme ani nečekali, jak skvělý bude náběh sezony. Nás zákazníci podrželi, protože jsme i vysílali signál, že po té první vlně, která nás stála 15 až 20 milionů, potřebujeme pomoct. Konec září a začátek října byl extrémně silný,“ popisuje Vlastislav Novotný, majitel Infinit a šéf sdružení provozovatelů wellness center.

Poté však začaly v Česku narůstat počty případů nemoci covid-19 extrémním tempem a sauny, bazény, sportoviště i privátní služby musely znovu zavřít. Že to není jen do avizovaného 3. listopadu, tuší nejen šéfka Aquaparku v pražských Čestlicích Vladana Horáková, která oznámila vypuštění všech bazénů, ale i Vlastislav Novotný.

„Můj odhad je, že se otevřeme tak za dva měsíce, spíš očekávám, že až od Nového roku. Pro mě je ale teď na prvním místě zvládnout tu situaci, protože si myslím, že je opravdu krizová. Jsem asi jeden z mála provozovatelů, který řekne, že na vládu za ta opatření nejsem naštvaný, chápu, že to mají těžké,“ vysvětluje svůj postoj Novotný.

Teď je na prvním místě zdraví

K závěru, že byznys teď musí stranou, ho vedla i vlastní blízká zkušenost s tím, co koronavirus dokáže. Jeho otec a dalších sedm přátel v seniorním věku se nakazili před pár týdny u poklidného posezení s burčákem. Všichni měli těžký průběh nemoci, čtyři dokonce velmi vážný a jeden z nich bojuje v nemocnici o život.

„Myslím, že tento týden ani ten příští není vůle, a mně to jde samotnému proti srsti říkat, že se má něco otevřít. Vidím, že situace je fakt vážná, řeší se tady i nemocniční lůžka na stadionech. S vládou bychom ale chtěli už od příštího týdne řešit, co poté otevřít nejdřív, aby to mělo nějakou logiku,“ říká za česká wellness centra Novotný.

Komunikaci s vládou chválí, pociťuje, že oproti jaru začala i tento obor vnímat jako partnera. Spolu s dalšími provozovateli wellness center jsou schopni nabídnout pomoc a informace k rizikovosti jednotlivých aktivit. Právě ta se totiž výrazně liší.

V saunách se covid nešíří

„Víme, že v saunových centrech nedošlo k žádné nákaze. Dokonce máme z jednoho zprávu, že jeden sauna mistr měl covid, když mával, a k žádnému přenosu na zákazníky nedošlo,“ říká Novotný. Při vysoké teplotě se totiž v saunách žádné viry nešíří, proto se v minulosti právě v saunách konaly i porody.

Novotný odhaduje, že většina wellness center situaci ustojí, všichni ale budou muset sáhnout do úspor a někteří možná posunout plánované projekty.

„První měsíc nás stojí 15 milionů měsíčně a pak každý další čtyři až pět milionů, protože nám dobíhají různé náklady, ale pak se to zredukuje. Rezervy máme, protože jsme plánovali rozvoj, takže bylo kam sáhnout. Šetřili jsme si také na horší časy, takže i když jsme do těch rezerv sáhli, beru to tak, že od toho byly. Neplatí to ale pro všechna centra. Kdyby se nám to stalo před pěti lety, když jsme se rozvíjeli, tak bychom to možná nedali,“ dodává Novotný.

Konkurenci mám rád, doufám, že to ustojí

Jeho síť Infinit má stále na tento prosinec plánované otevření nového wellness centra v Senohrabech u Prahy, expanzi na Slovensko plánuje i konkurenční Saunia. Pro obě firmy je situace o to složitější, že si nové pobočky žádají velké investice a to nejen do vybavení, ale i nových zaměstnanců. V tomto případě totiž žádná podpora státu nepomůže.

Pokud by se ale situace nevyvíjela dobře, je Infinit připravený pozastavit další projekty. „Zakonzervovaná“, uzavřená firma by pak přežila i pět let. Novotný však doufá, že k tomu nedojde a že se na trhu udrží i většina konkurence. „Já doufám, že z konkurence neskončí nikdo. Nás to hodně semklo, mám konkurenci rád a věřím, že ta centra to přežijí,“ doufá.

Reklama

Doporučované