Hlavní obsah

Makedonskému Ohridu hrozí kvůli černým stavbám vyškrtnutí z UNESCO

Svět bez obalu: Makedonskému Ohridu hrozí kvůli černým stavbám vyškrtnutí ze seznamu UNESCO.Video: RFE/RL

 

Reklama

Nekontrolovaný stavební rozvoj v ohridské oblasti v Severní Makedonii ohrožuje označení tohoto místa jako památky světového dědictví. A platí to i pro navazující část tohoto regionu, který leží v Albánii.

Článek

Výbor světového dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zařadil tuto lokalitu na svou soupisku nejen kvůli zdejší krásné přírodě, ale i řadě významných historických objektů, které se zde nacházejí. Kostely a kláštery ve městě Ohrid v Severní Makedonii byly vybudovány v šestém století našeho letopočtu. Archeologové zde našli i důkazy o pravěkých obydleních. „Ohrid je pro mě nádherný. Díky kombinaci přírodního a kulturního dědictví třeba ani nelze říci, kde je to krásnější - jestli pod vodou, nebo na souši,“ podotýká archeolog a zároveň potápěč Nikola Paskali. Teď se ale vzhled regionu rychle mění. Důvodem je velký nárůst turistů a enormní výstavba hotelů, apartmánů a restaurací. Tento nekontrolovatelný rozvoj se podepsal jak na vzhledu historického města, tak i na životním prostředí.

„Jak vidíte, je tu spousta odpadků, také rybářské sítě. Tam, kde je více lidí, dochází k urbanizaci. Kde je více urbanizace, tam je více odpadu. Tady, jak vidíte, je všechno, co člověk používá - od jednorázových plastů až po stavební suť. Třeba dlaždice ze starých domů, kameny, břidlice a tak dále,“ ukazuje Paskali reportérům Rádia Svobodná Evropa, co za krátkou chvíli vylovil z jezera. Mnoho nových budov podél břehu jezera zde bylo postaveno nelegálně. Jiné sice dostaly povolení, ale porušují pokyny UNESCO o ochraně kulturního dědictví regionu.

Orgán OSN už varoval Severní Makedonii, aby přijala opatření k zastavení tohoto nekontrolovaného rozvoje. V opačném případě bude ohridský region překlasifikován na „ohroženou památku“.

Úředníci nyní dohlížejí na demolici některých nelegálních staveb ve městě. „V loňském roce jsme odstraňovali nelegální stavby a letos se snažíme přijmout i zákony, které by nám pomohly dodržovat doporučení UNESCO. Tyto problémy jsou velmi nepříjemné, ale stále více lidí si uvědomuje, že stavby, které postavili, jsou nevhodné, a že tím porušili pravidla. Chci apelovat na všechny, kteří obdrželi rozhodnutí o odstranění svých budov - zejména na pobřeží, aby podle těchto pravomocných rozhodnutí i jednali,“ vyzval místní obyvatele starosta města Ohrid Konstantin Georgievski.

Některé demolice sice postupují, ale zároveň se mnozí majitelé snaží alespoň dodatečně pro své nemovitosti získat povolení. A to za situace, kdy UNESCO bude v příštích měsících o změně statusu oblasti rozhodovat.

Pro řadu obyvatel Severní Makedonie by odebrání statusu představovalo nejen ztrátu národní prestiže, ale také příjmů z cestovního ruchu. „Jako archeolog a člověk, který je v kontaktu s přírodou, mohu říct, že urbanizace Ohridu probíhá neprofesionálně, bez jakékoli konzultace s odbornou veřejností. Proto v budoucnu neočekávám příliš pozitivní výsledky. Všechno, co tu uvidíte, prostě nejspíš jednou zmizí,“ obává se archeolog Nikola Paskali.

Výbor světového dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu na svém zasedaní prodloužil Ohridu lhůtu na řešení problému s černými stavbami, uvedl server BalkanInsight.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Související témata:
Ohrid
Ohridské jezero

Doporučované