Hlavní obsah

Makedonský dokument „Země medu“ je nominován na dva Oscary

Svět bez obalu: Úspěch dokumentárního filmu „Země medu“ ze Severní Makedonie. Film byl nominován na Oscara jak v kategorii dokumentárních filmů, tak i v mezinárodní kategorii.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Dokumentární film „Země medu“ ze Severní Makedonie se stal prvním, který byl nominován na Oscara jak v kategorii dokumentárních filmů, tak i v mezinárodní kategorii.

Článek

Nominace byla oznámena 13. ledna a přinesla tvůrcům dokumentu velkou radost.

Tým Tamary Kotevské strávil 3 roky sledováním životního příběhu Hatidzy Muratové, která se živí sbíráním medu a zároveň se stará o svou starou matku.

„My jsme nejprve našli divoké včely v dírách, které někdo vytesal do skály. Začali jsme pátrat, kdo to udělal, komu to patří. A takhle jsme objevili Hatidzu,“ říká Kotevská.

Přírodní krása způsobu života Hatidzy Muratové je v přímém rozporu se životem jejích sousedů, kteří se snaží nějak uživit v chudé balkánské vesnici. Na pozadí příběhu se tak odehrává konflikt mezi ochranou životního prostředí a přežitím místních obyvatel.

Země medu už letos získala 3 ocenění na letošním festivalu Sundance. Minulý rok poskytla autorka dokumentu rozhovor pro Rádio Svobodná Evropa.

Sama autorka takový úspěch nečekala: „Nikdy jsme ani nepomysleli na to, že bychom mohli dosáhnout takového úspěchu. S největší pravděpodobností je to vůbec poprvé, kdy k něčemu tak velkému ohledně dokumentárního filmu tady u nás došlo. Teď nám nezbývá nic jiného než s tím žít a čekat, kam nás to dostane.“

Další díly pořadu Svět bez obalu najdete zde.

Reklama

Doporučované