Hlavní obsah

Studentka FAMU může vyhrát Oscara, Nabarvené ptáče neuspělo

Foto: Profimedia.cz

Filmové ceny americké akademie se budou rozdávat 10. února.

Reklama

Nabarvené ptáče se neprobojovalo do nejužších nominací na americké Oscary. O český úspěch ale zabojuje krátký animovaný film Dcera Darii Kaščejevové, studentky FAMU. Filmy z produkce Netflixu získaly 20 nominací v různých kategoriích.

Článek

Nabarvené ptáče mělo šanci získat čtvrtého českého Oscara za cizojazyčný hraný film. V pondělí se ale snímek neprobojoval do nejužších nominací americké filmové akademie, která uděluje nejprestižnější ocenění ve filmové branži. V kategorii krátký animovaný film ale je české želízko v ohni, a to film Dcera studentky pražské FAMU Darii Kaščejevové.

Animovaný film Dcera už jedno ocenění od americké filmové akademie dostal. V září obdržela režisérka původem z Tádžikistánu a nyní ruská občanka Daria Kaščejevová studentského Oscara. Stala se tak po Janu Svěrákovi a jeho Ropácích druhou studentkou české FAMU, které se to podařilo. Nyní se dostala do nejužšího výběru i „dospělých” Oscarů. Film vypráví pomocí loutek a pohyblivou kamerou komplikovaný vztah mezi otcem a dcerou.

Obecně se letošní nominace na Oscary dají považovat za úspěch Netflixu, získal 20 nominací v různých kategoriích. O nejlepší film se 10. února utkají hned dva filmy z produkce této filmové služby, a to Manželská historie a Irčan. Herci z Manželské historie, Scarlett Johanssonová a Adam Driver, se oba budou ucházet o zlatou sošku za hlavní role. Za film Irčan zase režisér Martin Scorsese. Zabodoval i film Dva papeži, který vypráví o vztahu Benedikta XVI. a Františka I.

Mezi dalšími nominovanými, kteří se utkají s Netflixem nasazenými koni, jsou Le Mans ’66, Králíček Jojo, Malé ženy, 1917, Tenkrát v Hollywoodu a Parazit.

Více nominací v různých kategoriích získal i film Tenkrát v Hollywoodu Quentina Tarantina. Často zaznělo jméno filmu Joker Todda Phillipse, celkově získal 11 nominací.

Americký deník The New York Times si všímá překvapivého kroku americké akademie. Režisérka Greta Gerwigová nezískala nominaci za nejlepší režii za kritiky chválený film Malé ženy.

Nabarvené ptáče Václava Marhoula má na české poměry vysoký rozpočet 175 milionů korun. Složité financování tak musely podpořit zahraniční produkce. „Když film někde uvádím, neopomenu zažertovat, že z amerického pohledu se dívají na nízkorozpočtový film,” řekl režisér už dříve Seznam Zprávám. Již užší oscarová nominace, kdy se Ptáče dostalo mezi deset nejlepších filmů, mu mohla pomoci dostat se z červených čísel.

Marhoul natočil černobílou adaptaci slavného románu Nabarvené ptáče (1965) polského spisovatele Jerzyho Kosińského. Syrové drama o židovském chlapci, který během druhé světové války putuje východoevropským venkovem, kde vidí vše, co lidská krutost umí. A právě krutost a násilí rozděluje filmové kritiky vedví. Pro některé je ho v Marhoulově filmu až k nesnesení. Další ale chválí autenticitu a celkovou zdařilost.

Česká stopa

V roce 1965 v kategorii mezinárodních filmů zvítězil Obchod na korze Elmara Klose a Jána Kadára. V roce 1968 pak Menzelovy Ostře sledované vlaky. V porevoluční éře na nejvyšší filmové ocenění dosáhl Kolja Jana Svěráka v roce 1996.

Nominací bylo ale více. Společně s těmi, kteří je proměnili, jich bylo devět. Marhoulovo Ptáče se stává desátým v kategorii cizojazyčných hraných filmů. Naposledy se do nejužší nominace dostaly Želary Ondřeje Trojana.

Další ocenění Češi, kteří v jiných kategoriích na Oscarech zazářili, jsou samozřejmě světově známý režisér Miloš Forman. Za kostýmy byl oceněn Theodor Pištěk za Formanova Amadea. Za úvodní píseň k filmu Once dostala sošku česká zpěvačka Markéta Irglová, společně s irským muzikantem Glenem Hansardem.

Reklama

Doporučované