Hlavní obsah

Makro dostalo od ÚOHS pokutu ve výši téměř 50 milionů

Foto: wikimedia.org/Patryczek94

Ilustrační fotografie.

Reklama

Řetězec velkoobchodů dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu 46 560 000 korun za zneužití významné tržní síly. Rozhodnutí je pravomocné, uvedl dnes ÚOHS v tiskové zprávě.

Článek

Makro porušovalo zákon v letech 2016 až 2018, když ve smlouvách zavazovalo dodavatele k tomu, aby využívali jeho logistické a marketingové služby například k rezervaci prodejního prostoru.

Podle vedoucí komunikace Makra Romany Nýdrle dostala firma pokutu za zákonné ustanovení, které od začátku považuje za nejasné a jehož výklad řeší i Ústavní soud.

„Celková výše těchto peněžních plnění přitom překračovala zákonem povolená tři procenta z ročních tržeb dodavatele. Kromě toho nebyly podmínky takzvané závozové služby ve smlouvách dostatečně konkrétně upraveny,“ uvedl předseda úřadu Petr Rafaj.

Rozhodnutí úřadu je pravomocné, protože společnost využila takzvané procedury narovnání. Makro přiznalo své provinění, spolupracovalo s úřadem a za to mu byla pokuta snížena o 20 procent.

Úřad řetězci uložil, aby do devíti měsíců od rozhodnutí změnil smlouvy s dodavateli tak, aby v nich bylo přesně stanoveno, jakých služeb a za jakých podmínek se týkají.

„Naše společnost byla pokutována za zákonné ustanovení, které od začátku považujeme za nejasné a v současnosti jeho výklad řeší i Ústavní soud ČR. Navíc výklad zákona v průběhu času několikrát měnil i ÚOHS, což mělo za následek zpoždění úprav smluv na naší straně. Po ustálení výkladu jsme smlouvy s dodavateli opětovně uzavřeli a nyní jsou tak již plně v souladu s novým ustanovením ZVTS (zákona o významné tržní síle), jenž definuje tři procenta z ročních tržeb jako hranici plnění na straně dodavatele,“ odpověděla na dotaz ČTK Nýdrle.

Podobně reagoval i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, podle kterého změna zákona v roce 2016 znamenala úpravu tisíců smluv.

„Celý proces změn smluv komplikoval i měnící se výklad ÚOHS k některým částem zákona. Některé věci se tak přepisovaly i několikrát. Jsem rád, že konečně máme jasný výklad ÚOHS ke všemu důležitému. Doufám, že teď bude aspoň chvíli právní prostředí stabilní,“ uvedl prezident svazu.

Aktuálně se řeší další novela zákona o významné tržní síle, proti které svaz obchodu protestuje.

Pokuty za zneužívání významné tržní síly se obvykle pohybují v milionech. Obvykle jde o různé formy zalistovacích poplatků ve smlouvách s dodavateli, které se vydávají za různé služby, které ale dodavatel většinou nepotřebuje využívat.

Zatím nejvyšší pokutu uložil úřad letos v únoru. Řetězce Billa a Penny Market ze skupiny Rewe musely zaplatit 164 milionů korun.

ÚOHS uložil i vyšší sankci, a to 183 milionů korun řetězci Globus. Ten proti rozhodnutí podal rozklad a úřad mu v novém rozhodnutí uložil, aby místo placení pokuty odškodnil své dodavatele za to, že je nutil k využívání účetního systému, který nepotřebovali.

Reklama

Doporučované