Hlavní obsah

Maláčová: Dostala jsem stovky zpráv od maminek a tatínků, jak se cítí podvedení, že jsme upřednostnili důchodce

Maláčová: Dostala jsem stovky zpráv od maminek a tatínků, jak se cítí podvedení, že jsme upřednostnili důchodceVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kritiku vyvolalo rozhodnutí vládní koalice, že se zvýší důchody o 900 korun měsíčně, ale rodičovský příspěvek bude vyšší až od ledna 2020.

Článek

Ministryně sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová má za sebou hodně horkou noc, kdy na Facebooku čelila ohromné kritice.

„Dostala jsem stovky zpráv od maminek a tatínků, jak jsou zklamaní, jak se cítí podvedení. A také mnoho zpráv, že jsme upřednostnili důchodce před rodinami,“ přiznala nová hvězda sociální demokracie.

Co se stalo? Kritiku vyvolalo pondělní rozhodnutí špiček vládní koalice, které se dohodly na zvýšení důchodů o 900 korun měsíčně a rodičovského příspěvku z 220 tisíc na 300 tisíc korun. Rodičovský příspěvěk však bude nakonec zvýšen až od 1. ledna 2020, takže se netýká současných dětí a rodin, jak se čekalo.

Právě to lidi rozhořčilo.

Ministryně financí Alena Schillerová z hnutí ANO požadovala růst penzí maximálně o 750 korun. Oplátkou za to, že si ČSSD vymohla růst důchodů o 900 korun, je odložena platnost zvýšení rodičovského příspěvku.

Jana Maláčová oznámila, že se pokusí potřebné miliardy ještě najít.Video: Seznam Zprávy

„Nikoho jsme neupřednostnili. Nikdy bych si ve své práci nedovolila dělat rozdíly mezi starými a mladými, nikdy bych nedělila svoji snahu podle toho, jestli je někdo důchodce nebo rodič s malým dítětem. Nestala jsem se ministryní jen pro jednu skupinu lidí,“ reaguje na kritiku ministryně Maláčová.

A připomíná, že ČSSD není ve vládě sama, ale jako juniorní partner vedle Babišova hnutí ANO musí dělat kompromisy.

Dnes dopoledne Jana Maláčová oznámila, že se pokusí potřebné miliardy ještě najít. „Ani já, ani ČSSD jsme nikoho nehodili přes palubu. Potřebujeme 8 miliard. Teď zjišťujeme, kde můžeme v našich resortech ušetřit. A znovu také předložíme hnutí ANO naše návrhy na zvýšení příjmů státního rozpočtu, jako je třeba bankovní daň,“ vzkazuje ministryně.

Hnutí ANO ale považuje včerejší dohodu za definitivní s tím, že zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc platí pro děti narozené od 1. 1. 2020.

Reklama

Doporučované