Hlavní obsah

Málo místa i hygieny. V Íránu a Americe začali propouštět vězně

Foto: Profimedia.cz

Ve Spojených státech je v současnosti ve vězení na 2 miliony lidí (ilustrační foto).

Reklama

Šíření koronaviru se promítá i do oblasti vězeňství. Státy z obavy před nákazou raději propouští některé vězně. Například Írán už poslal zpět domů vězněného francouzského badatele, domů zpoza mříží míří i první vězni v USA.

Článek

Už dříve v týdnu rozhodla íránská vláda o dočasném propuštění 85 tisíc trestanců, zhruba polovina z nich jsou političtí vězni. „Rozhodli jsme tak, abychom omezili šíření epidemie ve věznicích,“ oznámilo íránské ministerstvo spravedlnosti. Zatím není jasné, kdy by se měli vězni za mříže vrátit.

Na propuštění všech politických vězňů íránského režimu apeloval už minulý týden zpravodaj Spojených národů pro lidská práva v Íránu. O íránských věznicích mluvil jako o ohnisku epidemie.

Domů do Francie se z Íránu po měsících věznění vrací badatel Roland Marchal. Elysejský palác vyzývá Teherán i k propuštění antropoložky Fariby Adelkhahové, která já Marchalovou partnerkou. Vědkyni zadržely íránské úřady loni v červnu a původně ji obvinily ze špionáže. Marchala pak zadržely, když byl svou partnerku navštívit ve vazbě.

Do amerických věznic přichází bouře

První potvrzené případy ve vězení hlásily už ve středu Spojené státy. Deník The New York Times píše o hrozbě pro věznice jako o „přicházející bouři“.

Nákazu hlásí nechvalně proslulé zařízení Rikers Island v New Yorku, ale i další v New Hampshire a v Texasu. V Arizoně po výzvě federálních úřadů zajistí vězňům lepší přístup k mýdlu a hygienickým prostředkům.

Podle televize CNN jsou pracovníci amerických věznic znepokojení nepřipraveností systému: chybí personál i ochranné pomůcky a zařízení jsou přeplněná. Za mřížemi jsou v Americe na dva miliony lidí a zhruba pětině z nich je nad 50 let.

Všechny věznice už zrušily návštěvy, za odsouzenými mohou jen jejich právníci. Čtyři americké státy v pátek oznámily, že část vězňů propustí. V New Yorku se podle starosty Billa de Blasia mají dostat na svobodu ti, kteří spadají do ohrožené skupiny a jsou odsouzeni za drobnou kriminalitu. Zatím jde o stovky lidí, o jejich propuštění navíc musí rozhodnout soud.

Na svobodu vyšli vězni také v Kalifornii nebo Ohiu. O propuštění požádal bývalý právník prezidenta Donalda Trumpa Michel Cohen, který je odsouzený za porušení pravidel pro financování volební kampaně.

Epidemie ovlivňuje i pobyt za mřížemi nedávno odsouzeného sexuálního násilníka Harveyho Weinsteina. Toho z newyorského zařízení převezou jinam.

Itálie, která je aktuálně nejvíce zasaženou zemí, zažila už na začátku března v několika věznicích vzpoury. Důvodem byla opatření zakazující návštěvy.

Reklama

Související témata:

Doporučované