Hlavní obsah

„Mám tady sedátko, tři litry vody, deštník a kytičku.“ Na Žofíně se sešli první fanoušci Karla Gotta

První fanoušek Karla Gotta, který dorazil na Žofín.Video: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy

 

Reklama

Veřejné rozloučení se bude konat v pátek od osmé hodiny ráno, někteří fanoušci ale dorazili už ve čtvrtek.

Článek

Krátce před čtvrtou hodinou odpolední dnes na Slovanský ostrov dorazil první fanoušek, který se chce v pátek ráno naposledy rozloučit se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. „Mám tady rybářské sedátko, tři litry vody, deštník a kytičku,“ řekl Seznamu fanoušek Karol, který přijel z Letňan. „Karel Gott byl největší ze všech. Byl king, takový už se nenarodí. To, co z něj vyzařovalo. Byl to fenomén,“ dodává, proč dorazil na Žofín skoro 18 hodin před otevřením.

O půl hodiny později dorazili další čtyři lidé ze Strakonic a Německa. Veřejné rozloučení se bude konat v pátek mezi 08:00 a 22:00, očekává se účast až 300 000 lidí.

Karol je na nocování teple oblečen. S sebou přinesl květiny a stoličku, na které sedí před branou na konci mostu na Slovanský ostrov. Brána do parku se dnes ve 23:00 na noc uzavře.

O půl hodiny později dorazili další čtyři účastníci posledního rozloučení s populárním umělcem. Jde o ženy ze Strakonic a Německa s dětmi. „Je to, jako kdyby mi umřel člen rodiny, proto jsme se vydali takto s předstihem z Německa,“ řekla jedna z nich plynně česky.

V Praze se na veřejném prostranství nocovat nemůže. Mluvčí pražské policie Eva Kropáčová ale ČTK řekla, že v případě takovéto akce bude policie benevolentnější a nechá lidi čekat ve frontě. Mohou spát i ve spacím pytli. Policie Slovanský ostrov a jeho okolí od dnešního odpoledne sleduje, podle zpravodajky ČTK hlídky kolem projíždějí. Opravdové přípravy začnou od půlnoci, od kdy policie na místě bude neustále.

Smuteční rozloučení, které bude v pátek, dnes na Žofíně kromě prvních fanoušků připomíná i obrázek, který na místo přinesli školáci ze základní školy Karla Čapka. Žáci třídy 3. B namalovali Karla Gotta do hvězdy, podepsali se a vzkázali „Karle, nezapomeneme“. Čtvrtka s obrázkem je zatížena kameny, aby ji vítr neodnesl, kolem jsou malé růže a čajové svíčky.

Masarykovo nábřeží v Praze od Jiráskova mostu až po most Legií se kvůli pátečnímu rozloučení s Gottem uzavře v pátek v 01:00. Pracovníci správy služeb hlavního města začnou poté instalovat mobilní ploty k vyznačení cesty ke smutečnímu místu. Fanoušci se na Slovanský ostrov dostanou jedině od konce ohrazeného prostoru, tedy na Janáčkově nábřeží v úrovni tramvajové zastávky Újezd. K dopravě by tedy měli využít linku B metra do stanice Anděl. Do Paláce Žofín povede trasa přes most Legií a Masarykovo nábřeží. Z budovy budou lidé odcházet druhou stranou, přes Slovanský ostrov dojdou ke Galerii Mánes, kde projdou průchodem. Na místě budou kromě desítek policistů i záchranáři a dobrovolníci Českého červeného kříže.

Reklama

Související témata:

Doporučované