Hlavní obsah

Mamba navždy. Společnost Nike zastavila prodej zboží s Kobe Bryantem

Foto: Profimedia.cz

Kobe Bryant byl se společností Nike spojen od roku 2003.

Reklama

Společnost Nike stáhla z prodeje všechny produkty, které nesly jméno tragicky zesnulého basketbalisty Kobeho Bryanta. Čtvrtý nejlepší střelec historie NBA byl ve spojení s americkou firmou známý zejména díky několika edicím unikátních basketbalových bot. V současnosti v nich nastupuje v NBA více než 100 hráčů.

Článek

„Stejně jako miliony fanoušků po celém světě, také nás tragické zprávy o úmrtí Kobeho a Gianny zasáhly. Kobe byl jedním z nejlepších sportovců své generace a na sportovní svět a basketbalovou komunitu měl nesmírný vliv. Byl to milovaný člen naší rodiny a bude nám velmi chybět. Mamba navždy.“

Tento text s odkazem na Bryantovu přezdívku nabízí oficiální webové stránky společnosti Nike, když uživatel zadá do vyhledávače jméno Kobeho Bryanta. Před nedělní tragickou havárií vrtulníku s Bryantem a jeho dcerou na palubě by se mu objevily desítky položek se jménem této basketbalové legendy. Podle ESPN ke stažení výrobků společnost sáhla proto, aby zboží nemohli lidé skupovat a přeprodávat za extrémně navýšené ceny. Ty totiž v prvních hodinách po Bryantově smrti stouply u jeho tenisek a memorabilií na různých serverech až o 300 procent.

Zároveň jde v podání společnosti Nike o vyjádření úcty k rodině a zármutku ze smrti Bryanta. Ten se stal členem Nike týmu v roce 2003. Podle zaměstnanců byl Bryant skutečným partnerem, který spolupracoval v tandemu s vedoucími pracovníky zejména na vývoji a designu svých produktů.

Typické pro tvorbu Bryanta pak byly basketbalové boty, ve kterých nyní nastupuje takřka čtvrtina celé NBA. Typickým znakem pro tyto modely byl do detailu propracovaný design, který se nebál pestrobarevných kombinací. Během aktivní kariéry stál u zrodu jedenácti modelů basketbalových bot, po konci kariéry v roce 2016 pak přidal dalších šest.

„Je to jako když Harry Potter přijede do Bradavic. Cítím se tu jako doma, vždy jsem tu součástí konkurenceschopné a soutěživé skupiny lidí, která sdílí pro sport stejnou vášeň jako já,“ prohlásil Bryant před časem o spolupráci s firmou Nike.

Sedmého února plánovala společnost Nike zahájit prodej nového modelu Kobe 5 Protro. Bude odkazovat na boty, které Bryant nosil během finálové série v roce 2010. Právě v tomto roce získal s Los Angeles Lakers celkově pátý a zároveň poslední titul v NBA. Vedení společnosti nyní zvažuje, zda tento termín vzhledem k okolnostem neodloží.

Reklama

Související témata:

Doporučované