Hlavní obsah

Rozhořčení muslimů v Pákistánu neopadá. Manžel osvobozené křesťanky žádá Západ o azyl

V Pákistánu pokračují demostrace proti osvobození křesťanky odsouzené k smrti.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Manžel Asii Bibiové se sice v říjnu vrátil do Pákistánu z Británie, aby mohl ženu přivítat, ale nyní se obává o život své rodiny.

Článek

Napětí, které mezi muslimy vyvolal případ křesťanky Asii Bibiové, jež byla před osmi lety v Pákistánu odsouzena k trestu smrti za urážku proroka Mohameda a nyní zproštěna viny, se stále stupňuje.

Manžel Bibiové Ašik Masíh se sice v říjnu vrátil do Pákistánu s dětmi z Británie, aby mohl ženu přivítat, ale nyní se obává o život své rodiny. Osvobození Bibiové totiž v zemi vyvolalo vlnu demonstrací, na kterých se dav dožaduje veřejného oběšení ženy i soudce.

Demonstrace jsou bouřlivé, policie podle agentury AP už při nich zdaržela celkem přes 150 lidí kvůli žhářství, vandalismu a násilí.

Pod tlakem rozbouřeného veřejného mínění Ašik Masíh na videokazetu natočil vzkaz se žádostí o pomoc a rozeslal ho představitelům několika předních zemí Západu.

„Žádám premiérku Spojeného království (Theresu Mayovou), aby nám pomohla, a pokud to bude možné, aby nám poskytla svobodu,“ uvedl Ašik Masíh v tom, který poslal do Velké Británie.

Stejnou žádost pak adresoval i představitelům Kanady a USA.

Jeho manželce, jejíž propuštění pákistánské úřady v dramatické situaci odložily, již několik zemí azyl nabídlo – mimo jiné Francie či Španělsko.

Ašik Masíh v dřívějším rozhovoru novinářům řekl, že je vystrašený z toho, že pákistánské úřady uzavřely dohodu s islamistickou stranou Tehríke Labajk (TLP), která protesty proti verdiktu rozpoutala. V rámci ujednání nebude smět Bibiová opustit zemi a vláda nebude bránit odpůrcům osvobozujícího verdiktu, aby rozsudek právně napadli.

„Z jejich dohody mám husí kůži. Nastavit precedent, který dostává justici pod tlak, není správné. Jsme ve velkém nebezpečí. Nemáme žádnou ochranu, musíme se schovávat na různých místech a často místa musíme měnit,“ řekl Masíh německému serveru Deutsche Welle.

Pákistánská vláda podle BBC trvá na tom, že Bibiové nebezpečí nehrozí. Dohodu s islamisty označují zákonodárci za „hašení ohně“, kterým předcházejí násilnému vyústění situace.

Z Pákistánu mezitím z obav o svůj život odjel právník Bibiové Saif Mulúk. Ten agentuře AFP sdělil, že musel odejít, aby mohl Bibiovou dále zastupovat.

Bibiová byla v roce 2010 odsouzena k absolutnímu trestu za urážku proroka Mohameda. Pákistánský nejvyšší soud ji ale tento týden zprostil viny s tím, že důkazní materiál byl vágní.

Reklama

Související témata:

Doporučované