Hlavní obsah

Mapuje hroby slavných. Není to morbidní, hřbitovy jsou jako galerie, říká

Hroby některých slavných nemůžu najít. Byl bych rád, kdyby se mi někdo z jejich potomků ozval, říká Dvořák.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Radovan Lukavský se na Olšanech učil texty, potkávám tam maminky s kočárky, milence na schůzce, nejsou to skanzeny, vypráví o vášni pro hřbitovy fotograf Miloš Dvořák.

Článek

Hledat místo posledního odpočinku některých českých velikánů je prý často detektivní práce.

„Někdy je rodina uloží do hrobu a vůbec tam nedá jejich jméno, aby si uctívání památky nechali pro sebe. Jindy ho třeba uloží do rodinného hrobu, dopíší i jméno, ale nenahlásí to hřbitovní správě,“ popisuje svízele své práce fotograf a divadelník Miloš Dvořák.

Ten vydává již třetí díl Malého průvodce po hrobech velkých.

„Začalo to, když jsem dělal v Národním divadle. Tam je výborný archiv a každý z umělců tam má svoji složku s fotkami. A tehdy jsem si řekl, že by tam měl být i snímek místa jejich posledního odpočinku. A když jsem tak jednou fotil, potkal jsem hrob Františka Pláničky a došlo mi, že se nemusím omezovat jen na Národní divadlo,“ vzpomíná na začátky ve Výzvě.

Jak se proměňují hroby v čase? Zlepšuje, nebo zhoršuje se péče o ně? Co všechno se dá z náhrobků vyčíst? A co nás vlastně láká do míst určených zemřelým? Podívejte se v rozhovoru nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? .

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované