Hlavní obsah

Mapy.cz rozšiřují své zaměření od turistiky k navigaci a informacím z dopravy

Foto: Mapy.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Mapová aplikace Mapy.cz lidem v nadcházející letní sezóně poskytne kompletní informace o silniční dopravě prostřednictvím své mobilní aplikace, která nově zobrazuje plnohodnotnou dopravní mapu s rozšířenými možnostmi navigace.

Článek

Konkrétně aplikace české internetové jedničky Seznam.cz uživatele upozorní, kde se na jejich cestě po České republice nacházejí uzavírky, nehody, radary, kolony nebo stavby na silnici. Mapy.cz se tak z ryze turistické aplikace proměňují na aplikaci, která lidem nabízí ucelené řešení pro každodenní cestování dostupné na jednom místě. Mapová aplikace si zakládá na znalosti lokálního prostředí, aktuálnosti svých dat a rychlosti zapracování omezení do mapových podkladů. Od dnešního dne může veřejnost testovat beta verzi s dopravními novinkami, a to v mobilní aplikaci Mapy.cz pro platformy Android a iOS.

Mapy.cz již dříve implementovaly část informací souvisejících s dopravou a navigací, a to zpřístupněním svých mapových podkladů do automobilového systému CarPlay nebo možnosti plánování trasy po placených úsecích dálnic či navigaci v pruzích. Od dnešního dne umí plánovač a navigace přizpůsobit trasu aktuální dopravní situaci a za jízdy vyhledá nejrychlejší cestu s ohledem na aktuální dopravu. Další novinkou je, že se navigace vyhne problematickým úsekům na silnicích.

Právě navigování už v současné době v aplikaci Mapy.cz používají desítky tisíc lidí denně a meziroční nárůst jejich zájmu je 100 procent. Zejména poptávka ze strany uživatelů byla hlavním impulzem pro vývoj celé dopravní mapy. „Chceme být pro lidi parťákem nejen na víkendové výlety, ale i pro běžný život při cestování například po městě. Jsme na startovní čáře nové etapy a uvědomujeme si zodpovědnost, kterou na sebe spuštěním dopravy bereme, ale věříme, že lidi nezklameme a Mapy budou nadále s radostí používat,“ říká Martin Jeřábek, manažer týmu Mapy.cz, a dodává, že v tuto chvíli nemají ambici překonávat přímou konkurenci, ale naopak chtějí rozšířit nabídku možností pro stávající uživatele, kterým dopravní přehled v aplikaci chyběl. Údaje v dopravní mapě jsou v současnosti dostupné jen pro území České republiky, ale do budoucna se počítá s jejich rozšířením.

Postupně Mapy.cz chystají volbu alternativní trasy, která lidem nabídne více tras do cíle. Další prioritou jsou omezení a uzavírky na trase. Aplikace cestovatele upozorní, že se například blíží k oblasti s omezeným vjezdem. Další velkou výzvou je aktuálně pro Mapy.cz dynamický routing. „Jedná se o kontrolní systém, který v čase vyhodnocuje, jestli v době dojezdu narazíte na nehodu, která je od vás aktuálně vzdálená třeba dvě hodiny,“ doplňuje Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz.

Aplikace uživatele ještě upozorní na policejní hlídky a radary a vyhledá i místa v okolí tras, například benzínové stanice, restaurace nebo hotely. Mapy.cz myslí i na propojení dopravních informací s cykloturistikou a dají sportovcům vědět, kde mohou narazit na uzavírky na jejich trase. Do budoucna plánuje aplikace přesah dopravy i do využití v režimu offline.

Aplikace Mapy.cz sbírá část dat o dopravě od Ředitelství silnic a dálnic ČR a následně je automatizovaně převádí do svých mapových podkladů. „Informace o kolonách se počítají z dat externích leasingových flotil, do kterých chceme postupně zapojovat i data od uživatelů, kteří využívají navigaci. Jejich součinnost při vytváření dopravní mapy je jeden z našich současných cílů. Pomůže nám, až se naši fanoušci zapojí do společného vytváření dopravní mapy a dají nám vědět, pokud na cestě narazí například na uzavírku, kterou u nás neuvidí. Čím víc se jich zapojí, tím budou dopravní informace v Mapách aktuálnější,“ dodává Faifer.

Seznam.cz je vydavatelem Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované