Hlavní obsah

Masarykova univerzita přenese většinu výuky na internet

Foto: MUNI

Ilustrační foto.

Reklama

Výuka na Masarykově univerzitě v Brně bude mít v podzimním semestru primárně bezkontaktní podobu v online prostředí.

Článek

„S variantou prezenční výuky se počítá jen u prvních ročníků, u vyšších ročníků pouze v nezbytných případech, jako jsou laboratorní cvičení a malé seminární skupiny v praktických a klinických předmětech,“ uvedla škola.

Opatření potrvá minimálně po celý podzimní semestr, který na Masarykově univerzitě začne pátého října. Kontaktní výuka bude podle vyjádření vedení školy v omezené míře preferovaná u prvních ročníků, kde se studenti potřebují seznámit s prostředím vysoké školy a zvoleným oborem, s vyučujícími a také mezi sebou.

„Právě synchronní online výuka naplní akreditační podmínky i za současné neutěšené epidemické situace, kdy je řada studentů v karanténě, za hranicemi, někteří s chronickým zdravotním problémem, další nechtějí riskovat přenos nákazy na své blízké,“ řekl rektor Martin Bareš.

Reagoval tím na vyjádření Národního akreditačního úřadu, který plošné zavádění distanční výuky zpochybnil. Rektor připomněl, že prestižní zahraniční univerzity zavedly online režim pro celý akademický rok. „Pro ty všechny musíme zajistit přístup ke kvalitnímu vzdělávání a synchronní online výuka je pro tento účel vhodným řešením. Samozřejmě, že přitom čelíme řadě úskalí, ale epidemie nás vede k přemýšlení a hlavně jednání ‚out of the box‘,“ dodal rektor.

Výuku v online prostředí univerzita garantuje také zahraničním studentům, kteří měli přijet v rámci mobilitních programů nebo na dlouhodobější studijní pobyt. S ohledem na aktuální epidemickou situaci v České republice a v Brně univerzita příjezd nedoporučuje. Do online prostředí se přesouvají akademické obřady a společenské akce. Vstup do budov univerzity se zakazuje osobám s příznaky virového onemocnění. Studenti a zaměstnanci mají povinnost oznamovat pozitivní test na covid-19 a karanténu.

Reklama

Doporučované