Hlavní obsah

„Máte buď koronavirus, nebo bronchitidu.“ Jak je to s testy v Česku?

Foto: Profimedia.cz

Lidé, kteří jsou nakaženi koronavirem, čekají na potvrzení testů až několik dní.

Reklama

Podle Ministerstva zdravotnictví potenciálně nakažení lidé čekají na výsledky svých testů zhruba tři až čtyři dny.

Článek

Je to téměř měsíc, co Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že Česko má první tři případy onemocnění COVID-19. Řada lidí i odborníků kritizuje ministerstvo, že testuje málo, a dalším problémem je i to, že pokud je někdo opravdu otestován, čeká na výsledek zhruba čtyři dny.

V posledních dnech ovšem počet testů rapidně stoupl a právě dnes ministerstvo vydalo doporučení, jaký algoritmus použít pro testování lidí, kteří se sami ozvou, že mají podezření na koronavirus.

Doteď ovšem realita pokulhávala za přísliby. Důkazem je třeba příběh šestadvacetileté Viktorie z Prahy, jejíž přítel čekal na odběry i výsledky testů řadu dní.

„Všude se mluví o tom, jak je vše rychlé a snadné, co se týče testu a výsledků na COVID-19. Opak je ale pravdou. U přítele se ukázaly první příznaky již v sobotu 14. března. Sledovali jsme stav a zjišťovali informace,“ popsala Viktorie Seznam Zprávám.

Její přítel Michal měl podle ní jasné příznaky onemocnění COVID-19: suchý kašel, teplota a úporná bolest hlavy.

„Hygienická stanice nám řekla, že v případě příznaků si má zavolat svému praktickému lékaři, aby mu doporučil testy. Lékaři se v této době ale volat ani nemá, jelikož dotyčného musí vidět,“ popisuje. Šestadvacetiletá žena proto 16. března jela se svým přítelem do motolské nemocnice, kde je zdravotníci poslali na pohotovost. Michalovi pak lékaři řekli, že má pouze akutní zánět nosohltanu a má se léčit ibalginem.

„I když chtěl udělat test na COVID-19, nikdo mu ho neudělal. Přítel proto zavolal znovu praktickému lékaři, který mu řekl, že je buď nakažený, nebo má bronchitidu, možná i zápal plic. Lékař mu pro jistotu nařídil čtrnáctidenní karanténu, test mu ale stále nebyl udělán,“ líčí Viktorie.

Michal se ale rozhodl, že chce vědět, jestli má skutečně COVID-19, proto ve čtvrtek 19. března jel do Thomayerovy nemocnice, kde mu test skutečně udělali a řekli mu, že výsledky bude mít do čtyř dnů.

Nemocnice měla následně odebrané vzorky odeslat do Státního zdravotního ústavu, jak se ale Michal dozvěděl, nemocnice tak učinila až 23. března.

„Zájem občanů o testování v naší nemocnici byl a je obrovský. V našem odběrovém stanu a v rámci infekčního oddělení jsme denně vyšetřili mezi 150 až 250 lidmi. Nyní jsme museli z kapacitních důvodů tato odběrová místa dočasně uzavřít, a to až do odvolání. Omezení se však netýká našich pacientů, zaměstnanců či akutních případů. V testování budeme opět pokračovat, pokud k tomu budeme mít podmínky, dostatek zdravotnického materiálu a kapacitu laboratoří,“ popsal Seznam Zprávám aktuální situaci v Thomayerově nemocnici mluvčí Petr Sulek.

Systém testování je přehlcený

„Volali jsme do Státního zdravotnického ústavu, jaké jsou tedy výsledky, oni nám ale řekli, že nám nic neřeknou, takže jsme opět nic nevěděli. Nejhorší je, že se Michalovi velmi přitížilo, špatně se mu dýchalo, měl tupou bolest na hrudi. Zavolali jsme proto záchranku, ale oni nám řekli, že pokud nemáme výsledky testů a nejde mu vysloveně o život, tak to zatím řešit nebudou,“ popisuje další průběh Viktorie.

„Nikdo není schopný nic říct, všichni si nás přehazují jako horký brambor, systém testování je totálně přehlcený a řada lidí čeká doma a nic neví,“ uzavírá celý příběh Viktorie.

Podle hygieničky Zdeňky Jágrové je opravdu s podivem, že někdo čeká na výsledky tak dlouho. „Testování je ale na odpovědnosti Ministerstva zdravotnictví a tento úsek spadá pod náměstka Romana Prymulu,“ uvedla.

Půl milionu testů týdně v Německu

Ministr Adam Vojtěch ale popírá, že by se málo testovalo. „Stále slyšíme kritiku, že málo testujeme na koronavirus. Tak jsme se koukli za hranice. A testujeme více než Švýcarsko, Japonsko, Izrael nebo USA. Stále navyšujeme laboratorní kapacity i odběrová místa. Máme už zapojeno 40 laboratoří,“ nechal se slyšet ministr.

Aktuálně pak poslalo ministerstvo jednoznačné pokyny, jak to má s testováním probíhat.

„K testování se doporučují osoby, které splňují alespoň jedno z těchto klinických kritérií: horečku nad 37,5 stupňů, suchý kašel či dušnost. Oprávnění k indikaci laboratorního vyšetření je uděleno všeobecným praktickým lékařům, praktickým lékařům pro děti a dorost, ošetřujícím lékařům poskytovatele lůžkové péče, epidemiologům krajských hygienických stanic a ambulantním specialistům – pneumologům,“ napsal Vojtěchův resort v tiskové zprávě.

„Výběr konkrétního odběrového místa vychází z dohody pacienta s indikujícím lékařem. Pacientům indikovaným k provedení odběru a laboratorního vyšetření COVID- 19 se doporučuje kontaktovat předem odběrové místo telefonicky a domluvit si termín a čas provedení odběru. Za účelem sjednocení všech postupů byl také stanoven algoritmus testování na odběrových místech,“ doplnilo tiskové oddělení Ministerstva zdravotnictví s tím, že algoritmus je k dohledání na jeho stránkách (ZDE).

Aktuální data ukazují, že Česko provedlo dohromady 31 127 testů. Zatímco v závěru minulého týdne bylo denně prováděno kolem dvou tisícovek testů, v pondělí už bylo testů přes 2200, v úterý skoro 3000, ve středu zhruba 4100 a ve čtvrtek 4429.

V porovnání s Německem je to ale velmi malé číslo. Tamní vláda podle deníku Süddeutsche Zeitung má až půl milionu testů týdně a kancléřka Angela Merkelová uvažuje o zvýšení testovacích kapacit až na 200 tisíc denně.

Podle ředitelky Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňky Jágrové by bylo optimální, kdyby bylo už v Česku otestováno mnohem více lidí. „Samozřejmě, že by bylo optimální, kdyby se celkově otestovalo 100 tisíc lidí, ale prostě jsou limity, které nelze v současné době překonat, jestliže na celém světě nemáte žádný testovací materiál, tak pak asi těžko,“ vysvětlila Seznam Zprávám. Podle ní je také smutné, že lidé musí čekat na výsledky testů tři až čtyři dny.

Reklama

Související témata:

Doporučované