Hlavní obsah

Mayová si našla novou práci, nabídne placené projevy

Foto: Profimedia.cz

Johnsonově předchůdkyni Mayové se brexitu dosáhnout nepodařilo.

Reklama

Bývalá britská premiérka Theresa Mayová těsně po odchodu z Downing Street podepsala smlouvu s americkou agenturou, která se specializuje na zprostředkovávání placených projevů významných osobností. Napsal to server televize Sky News, podle něhož by si někdejší předsedkyně vlády díky lukrativnímu kontraktu mohla přijít na tisíce liber.

Článek

Takový osud je vyhrazený mnoha bývalým vůdcům, od amerického exprezidenta Baracka Obamy po bývalého britského premiéra Tonyho Blaira. Mayová se nyní chystá vstoupit do jejich řad, tři měsíce po odstoupení z premiérského křesla.

Přestože je Mayová už přes dvacet let poslankyní Dolní sněmovny za město Maidenhead, poradní výbor pro zaměstnávání v soukromém sektoru schválil, aby se k významné agentuře připojila.

Ve vizitce Mayové na webu agentury se píše, že expremiérka poskytne „pronikavou analýzu a jedinečný pohled na to, jak se v době hlubokých globálních změn protínají politika, technologie a podnikání. V rámci sdílení zkušeností ze své bouřlivé kariéry vybídne posluchače, aby znovu našli ducha společného účelu a tím dosáhli pokroku na celém světě“.

Mayová, která stála v čele britského kabinetu od roku 2016 do letošního léta, podle Sky News uzavřela smlouvu s organizací Washington Speakers Bureau – podobně jako její předchůdci David Cameron, Gordon Brown a Tony Blair.

Mezi další řečníky patří i bývalý poradce pro národní bezpečnost Donalda Trumpa John Bolton a bývalá velvyslankyně Spojených států amerických při OSN Nikki Haleyová.

Například bývalému britskému ministrovi financí Georgi Osborneovi zprostředkovala agentura mezi říjnem 2016 a dubnem 2017 šestnáct projevů. Za každý obdržel částku mezi 15 000 až 85 000 librami (445 tisíc až 2,5 milionu Kč), píše Sky News.

Bývalý britský premiér David Cameron údajně v roce 2016 inkasoval více než 120 000 liber (přes 3,5 milionu korun) za hodinový projev pro americkou realitní společnost Blackstone Properties v New Yorku.

Mayovou k rezignaci vyzvali vícekrát

Mayová v premiérském křesle strávila tři roky a zastávala ho jako druhá žena v historii země po legendární Margaret Thatcherové. Konec v této roli oznámila letos v červnu, když ztroskotal její čtvrtý pokus o ratifikaci dohody o vystoupení Británie z Evropské unie.

Výzvám k rezignaci Mayová čelila v podstatě už od loňského listopadového uzavření dohody o podmínkách brexitu, v prosinci ale ustála vnitrostranické hlasování o důvěře. „Rozvodovou“ dohodu se třikrát pokusila prosadit v parlamentu, poslanci ale dokument pokaždé odmítli. Když po dlouhých jednáních s opozicí v květnu oznámila nový plán na ratifikaci dohody, vzbouřila se proti ní i část kabinetu. Downing Street 10 tedy opustila bez splnění svého hlavního cíle: vyvést Británii z Evropské unie.

Reklama

Doporučované