Hlavní obsah

Obdivoval Dianu, fandí fotbalu a zastává jemnou politiku. Britskou Dolní sněmovnu nově stráží Hoyle

Foto: AP

Nový předseda Dolní sněmovny – Lindsay Hoyle.

Reklama

Po devíti letech ve funkci místopředsedy se Lindsay Hoyle stal novým předsedou britské Dolní sněmovny. Na vyvýšené židli střídá temperamentního Johna Bercowa.

Článek

Po odchodu politického matadora Bercowa si britská Dolní sněmovna v pondělí zvolila nového předsedu. Novým mužem, který se bude příští roky snažit kočírovat hlasy 650 poslanců, se stal labourista Lindsay Hoyle. Nový předseda je Bercowův protipól nejen v názorech, ale i v charakteru.

Pro princeznu Dianu

Lindsay měl pro životní dráhu politika dispozice, jeho otec byl labourista Doug Hoyle, který několik let přerušovaně působil v Dolní sněmovně. Po vzoru svého otce začal Lindsay kariéru v regionální politice.

Ve svém okrsku byl Lindsay zvolen v pouhých 22 letech, obvod Chorley Borough pak hájil po dobu čtyř dalších volebních období. V roce 1996 se objevil na parlamentní kandidátce labouristické strany. O rok později byl Lindsay zvolen do dolní komory a naplno vkročil do vod velké politiky.

Přesně dva měsíce po parlamentních volbách ve Francii tragicky zahynula princezna Diana. Lindsay krátce po incidentu navrhl, aby se postavila nová dětská nemocnice, která by nesla princeznino jméno.

„Diana milovala děti. Jakým lepším způsobem může národ ukázat lásku a respekt než stavbou nové národní dětské nemocnice, která se bude jmenovat po ní,“ napsal Lindsay tehdejšímu premiérovi Tonymu Blairovi. Nová nemocnice se ale přes Lindsayho snahu nepostavila, místo toho se po Dianě pojmenovala již stojící nemocnice v přístavním městě Grimsby.

Lindsay také tlačil na provozovatele letiště Heathrow, aby se po princezně pojmenovala rovněž tato stavba. Ani zde labourista neuspěl.

Neutrální a respektovaný

Po téměř patnáctiletém působení v Dolní sněmovně byl Lindsay zvolen na post místopředsedy. V této funkci přihlížel mimo jiné brexitovým dohadům.

V roce 2017 dolní komora jednala o klíčovém zákonu o brexitu, který později oprávnil premiéra, aby začal s Evropskou unií jednat o odchodu ze společenství. Během hlasování Lindsay okřikl poslance ze Skotské národní strany (SNP), kteří zpívali Ódu na radost. Beethovenova skladba je neoficiální hymnou Evropské unie.

Zatímco expředsedovi Bercowovi bylo v Dolní sněmovně vytýkáno, že nezřídka neudržel neutralitu a tíhl spíše k táboru brexitových odpůrců, jaký je Lindsayho názor na brexit, není podle tisku známé.

Podle britské BBC je Lindsay zastáncem vlídné a jemné politiky. „Doufám, že tato sněmovna bude znovu respektovaným orgánem, a to nejen v Británii, ale také ve světě,“ řekl Hoyle po svém zvolení. „Tato sněmovna se změní, a to k lepšímu,“ dodal s tím, že bude neutrální a transparentní.

Lindsay chce také dbát na to, aby svůj prostor v dolní komoře dostali i řádoví poslanci a široké názorové spektrum.

V osobním životě je Lindsay otec dvou dcer a fanoušek lokálního fotbalového klubu Bolton Wanderers.

Reklama

Doporučované