Hlavní obsah

Mayová ustoupila a bude jednat s Corbynem. Chce další odklad brexitu

Theresa Mayová se po sérii neúspěšných hlasování o podobě brexitu rozhodla začít jednat s opozičním lídrem Jeremym Corbynem.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Britská premiérka Theresa Mayová v úterý jednala s vládou o dalších krocích ohledně vystoupení z Evropské unie. Po více než sedmihodinovém zasedání oznámila, že hodlá požádat o další odklad brexitu. Mayová je nyní navíc ochotná začít vyjednávat s lídrem opozice Jeremym Corbynem. Ten nabídku ke společnému jednání ihned přijal.

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová v úterý po více než sedmihodinovém zasedání své vlády oznámila, že hodlá požádat Evropskou unii o další odklad termínu brexitu. Aktuální termín odchodu Británie z EU je 12. dubna. Východisko z brexitové krize chce premiérka nyní hledat v jednáních s předsedou opozičních labouristů Jeremym Corbynem. Ten už její nabídku k jednání „s velkou radostí“ přijal.

„Opustit (EU) s dohodou je nejlepším řešením, takže budeme potřebovat další prodloužení článku 50, které ale bude co možná nejkratší a které skončí v okamžiku, kdy schválíme dohodu,“ uvedla premiérka v prohlášení s odkazem na článek lisabonské smlouvy, jehož aktivací před více než dvěma lety spustila jednání o odchodu Británie z EU. Cílem odkladu aktuálního termínu brexitu podle ní je, „abychom odešli včasně a spořádaně“.

Ve snaze dostat Británii z patové situace Mayová nabídla předsedovi Labouristické strany Jeremymu Corbynovi, aby s ní jednal o novém brexitovém plánu, který by zajistil, že Británie opustí EU s dohodou.

Jakýkoli nadstranický plán, který by měl být po jednáních předložen ke schválení parlamentu, však musí být podle Mayové založen na brexitové dohodě, kterou vyjednala v loňském roce s Bruselem. „Musíme se zaměřit na náš budoucí vztah s Evropskou unií,“ zdůraznila premiérka s odkazem na politickou deklaraci, která není součástí brexitové dohody.

Pokud by poslanci nový brexitový plán neschválili, předložila by jim vláda sérii alternativních návrhů týkajících se budoucího vztahu Británie s EU, o kterých by mohli hlasovat. „Vláda je připravena řídit se stanoviskem sněmovny,“ dodala Mayová.

Prohlášení Theresy Mayové po jednání s ministry:

Premiérka zároveň zdůraznila, že vše, o čem dnes hovořila, se musí stihnout do 22. května, aby se Británie nemusela účastnit voleb do Evropského parlamentu. „Toto je těžká doba pro všechny… Ale můžeme a musíme najít kompromis, který zajistí Britům to, pro co hlasovali,“ dodala na závěr Mayová.

Podle lídra labouristů je nejdůležitější, aby Británie EU neopustila 12. dubna bez dohody. Corbyn zopakoval, že labouristé chtějí zůstat v celní unii s EU, mít přístup k jednotnému trhu a zajistit ochranu práv zaměstnanců.

Mluvčí britské vlády později uvedl, že premiérka je v případě, že její brexitová dohoda bude schválena, nadále připravena odstoupit. Rozhodnutí požádat o odklad a jednat s opozicí bylo podle něj přijato v kolektivní shodě celého kabinetu.

„I když ani po dnešku nevíme, jaký bude konečný výsledek, buďme trpěliví,“ reagoval na prohlášení Mayové předseda Evropské rady Donald Tusk. Ten již minulý pátek svolal na 10. dubna mimořádný summit EU. Právě na něm by mohli šéfové států a vlád EU schválit či zamítnout další odklad brexitu.

Britská Dolní sněmovna v pondělí večer zamítla všechny čtyři navrhované poslanecké varianty dalšího postupu v krizi kolem brexitu. Většinu hlasů nezískaly návrhy na uzavření celní unie s EU, setrvání na jednotném trhu, referendum o brexitové dohodě ani zrušení brexitu v případě neschválení dohody. Nejblíže k úspěchu byla celní unie, kde měli odpůrci navrch pouze o tři hlasy.

Reklama

Doporučované