Hlavní obsah

Útočníka ze Štrasburku zabila při přestřelce zásahová jednotka

Chérifa Chekatta, údajného střelce ze Štrasburku, policie zneškodnila.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Francouzské bezpečnostní složky ve čtvrtek večer ve štrasburské čtvrti Neudorf zabily muže, který podle policie v úterý večer střílel na místních vánočních trzích. Na tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Christophe Castaner. Po muži pátraly 48 hodin stovky příslušníků ozbrojených sil. Propagandistická agentura tzv. Islámského státu zároveň večer uvedla, že hlavní podezřelý Chérif Chekatt byl jedním z „vojáků“ této teroristické sítě.

Článek

Muž byl podle všeho nakonec dostižen, když ho na základě tipu ženy na ulici v Neudorfu kolem 21:00 zpozorovali ze svého vozidla příslušníci specializované zásahové jednotky. FranceInfo uvádí, že když policejní vůz následně zamířil k podezřelému, ten po hlídce začal střílet. Policisté opětovali palbu a muže, kterého už v úterý jejich kolegové postřelili, zabili.

Právě ve čtvrti Neudorf se po útoku v centru Štrasburku střelec svým pronásledovatelům ztratil, včera odpoledne se zde odehrála rozsáhlá policejní operace, při níž ale policisté nikoho nezadrželi. Castaner uvedl, že v podvečer byly ve Štrasburku s cílem útočníka dopadnout nasazeny mimořádné prostředky včetně vrtulníku. S policisty, kteří střelce nakonec zneškodnili, prý mluvil a k odvedené práci jim poblahopřál.

Foto: AP

Po 48 hodinách se francouzským úřadům podařilo zneškodnit střelce ze Štrasburku.

Úterní střelbu na vánočních trzích v centru města nepřežili tři lidé, jeden další se nachází ve stavu mozkové smrti. „Z dvanácti zraněných je jedna (osoba) v naprosto kritickém stavu a další čtyři jsou stále hospitalizovány,“ řekl pařížský prokurátor Rémi Heitz.

Zpravodajský server BBC News uvádí, že jednou z obětí byl automechanik Kamal Naghchband, původem z Afghánistánu. Otec tří dětí navštívil trh se svou rodinou a podle příbuzných ho útočník střelil do hlavy. Jeho mešita oznámila, že pohřeb se bude konat v pátek. Další obětí byl podle médií 61letý důchodce ze Štrasburku, třetím mrtvým je thajský turista, který byl ve Štrasburku na dovolené se svou manželkou.

Francouzské úřady vzhledem k cíli útoku a profilu údajného útočníka hodnotily incident jako teroristický. Podezřelý Chekatt kvůli riziku náboženské radikalizace figuroval delší dobu na seznamu osob představujících hrozbu pro národní bezpečnost, do pátrání po něm byly od úterka zapojeny stovky příslušníků bezpečnostních složek jak ve Francii, tak v Německu.

Vyšetřování útoku i po zastřelení pravděpodobného pachatele pokračuje s cílem zjistit, zda Chekattovi někdo nepomáhal. Ve vazbě bylo dnes dopoledne sedm osob, včetně čtyř jeho příbuzných. Deník Le Parisien také v noci informoval, že v Alžírsku byl zadržen 34letý bratr údajného střelce Sami, který figuruje na francouzském seznamu osob považovaných za hrozbu pro národní bezpečnost, stejně jako tomu bylo v případě Chérifa.

Ještě těsně před dopadením podezřelého Castaner na předchozí tiskové konferenci řekl, že vánoční trhy ve Štrasburku budou po dvoudenní uzavírce v pátek opět otevřeny. Budou zde však platit přísnější bezpečnostní opatření. Starosta Štrasburku Roland Ries v reakci na zabití Chekatta vyjádřil „velkou úlevu“ a vyzval obyvatele, aby se vrátili k normálnímu životu.

Reklama

Doporučované