Hlavní obsah

Mějte se na pozoru, varují vědci. Koronavirus byl nalezen i ve spermatu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Během posledních měsíců se potvrdil výskyt koronaviru ve slinách, moči i výkalech. Až tři dny přetrvává na površích a v podobě aerosolových kapek vydrží i 30 minut. Čínští vědci nyní odhalili jeho přítomnost také ve spermatu.

Článek

Vědci po celém světě se snaží ze zatím dostupných informací poskládat obrázek o šířící se pandemii a viru, který ji způsobil. Mnoho otázek týkajících se nemoci covid-19 dosud nebylo zodpovězeno a stále tak přicházejí nové studie, které se zabývají tím, jak virus ovlivňuje lidské tělo, či jeho přenosem. Tým čínských expertů ve čtvrtek publikoval zprávu na webu JAMA Network Open, ve které oznámil, že sperma některých pacientů vykazuje přítomnost koronaviru.

Doktoři z nemocnice v městě Šang-čchiou podrobili svému testování celkem 38 pacientů. Všichni tito pacienti měli ve svých záznamech pozitivní test na koronavirus a věkově se pohybovali v rozmezí od 15 do 59 let. Stopy viru byly objeveny celkem u šesti z nich, což je přibližně 16 %. Čtvrtina z těchto pozitivních vzorků pak patřila těm pacientům, kteří v danou chvíli byli v akutním stadiu infekce. Zbylé dva vzorky patřily mužům, kteří se z nemoci zotavovali.

Výsledky studie přesto nejsou mnohými experty považovány za překvapivé. V předchozích letech bylo dokázáno, že v mužském reprodukčním traktu se některé viry opravdu vyskytují, příkladem toho je třeba virus Zika či Ebola. Ty byly ve spermatu pacientů objeveny dokonce i několik měsíců po pacientově zotavení. Fakt, že i tento vir přetrvává v mužském ejakulátu, ovšem neznamená, že se jeho pomocí i přenáší.

„Určitě je to zajímavé zjištění, ale musí být potvrzeno, že se ve spermatu vyskytuje virus, který je opravdu infekční a ne jen nějaké jeho stopy,“ komentoval nejčerstvější studii pro list The New York Times Stanley Perlman, profesor mikrobiologie a imunologie z univerzity v americkém městě Iowa City. Pozitivní vzorky mohly podle něj odhalit pouze fragmenty virové RNA, díky kterým se koronavirus šířit nemůže.

Nejnovější zjištění tak zatím nijak nepopírá informace, se kterými přišli experti přes zdraví v počátcích pandemie. Podle těch se mohla nákaza přenášet pouze prostřednictvím líbání a nevěřili, že by se šířila i pomocí pohlavního styku. I přes zatím nepotvrzené riziko ale vědci z již zmíněného čínského týmu doporučují, aby mužští pacienti, kteří nemoc prodělali, v rámci preventivních opatření sexuálně abstinovali nebo používali při styku ochranu v podobě kondomu.

Mnoho klinik asistované reprodukce v době pandemie přestalo přijímat nové pacienty. Tento stav zapříčinila nejen koronavirová opatření jako omezení pohybu či shlukování osob, ale právě i obavy ze šíření koronaviru touto cestou. Další výzkumy zabývající se možností nákazy prostřednictvím koitu jsou tak nyní podle odborníků naprosto nezbytné.

Reklama

Doporučované