Hlavní obsah

Měl jít s Poborským do Manchesteru United, ale odmítl. Teď Kuka řekl proč

Hostem nového dílu pořadu Ušák byl Pavel Kuka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Střílel branky v dresu Chebu, Slavie, Kaiserslauternu i české reprezentace. Nezapomenutelný pak zůstává zápas proti Rusku na EURU 1996, kdy posunul Česko do vyřazovacích bojů. Hostem Ušáku byl fotbalista Pavel Kuka.

Článek

Začínal jako střední obránce a nakonec se stal jedním z nejlepších českých útočníků historie. Fotbalista Pavel Kuka má za sebou velmi povedenou kariéru, kterou ukončil před několika dny zápasem v Psárech. Proti domácím, za něž Pavel poslední léta nastupoval, se představil tým složený z Kukových spoluhráčů ze „stříbrného“ mistrovství Evropy v roce 1996 a doplněný o další hvězdy typu Jana Kollera nebo Tomáše Ujfalušiho a dalších skvělých hráčů.

Hlavní témata Ušáku s Pavlem Kukou

01:20 - O rozlučkovém zápase s fotbalovou kariérou

02:49 - Vzpomínka na fotbalové začátky

07:16 - O kariéře ve Slavii a Kaiserslauternu

13:17 - Jaký byl návrat z Německa do české ligy

15:43 - Vzpomínka na EURO 1996

18:12 - Proč se rozhodl ukončit fotbalovou kariéru

22:14 - Co mu fotbal dal a vzal

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

V české kotlině bude Pavel Kuka vždy spojen s pražskou Slavií, do níž přišel už jako mladší žák. Ale prvních ligových zápasů a gólů se dočkal na vojně v Rudé hvězdě Cheb. Sám říká, že na Duklu Praha se tehdy necítil. Tam podle něj chodily na vojnu ty největší hvězdy, mezi něž se nikdy nepočítal. Přesto se dokázal prokousat i do áčka Slavie. Díky pracovitosti při tréninku se z něj stal postrach ligových obran. I proto se v zimě roku 1994 stěhoval do Kaiserslauternu a mohl se těšit na bundesligu.

Na Betzenbergu, věčně vyprodaném stadionu kaiserslauternských Ďáblů, zažil krásné i smutnější roky. Dva góly Bayernu Mnichov v prvním utkání s tímto gigantem, zisk německého poháru, sestup do druhé ligy, návrat mezi elitu a zisk titulu v nováčkovské sezoně, čtyřiapadesát nastřílených gólů… Opravdu toho nebylo málo. Dodnes nedá Pavel na fanoušky 1. FCK dopustit. Byl to pro něj ohromný skok z českého prostředí, kde na fotbal chodilo pár tisícovek diváků. Najednou nastupoval před 40 000 hodně hlasitých a věrných, někdy možná až fanatických fanoušků v každém domácím utkání.

Skvělé časy prožil i jako člen české reprezentace. Především stříbro na ME v Anglii patří do zlatého fondu českého fotbalu. V nejnovějším díle Ušáku vzpomíná na to, že vrchol mužstva, tehdy skládaného trenérem Uhrinem, přišel, pochopitelně s několika změnami, na mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku. Prý ani sami hráči netušili, jak jsou dobří, kam to mohou dotáhnout.

Můžete se dozvědět i to, co bylo pro Kuku velkou motivací pro to, aby se dostal mezi nejlepší fotbalisty, které auto z těch, kterými jezdil, mu nejvíce vyhovovalo, jaké to bylo při návratu do Slavie po letech v německé bundeslize, co přispělo ke konci jeho profesionální kariéry i mnoho dalších informací. Stačí se podívat na zatím poslední díl Ušáku.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:
Pavel Kuka

Doporučované